We found 0 results. View results
Your search results

Монетизація субсидій в Україні: як це буде?

22.11.2023

Незабаром субсидії та пільги громадян України поміняють на грошові виплати. Такий пункт прописано у меморандумі з МВФ.
Сьогодні влада розглядає два варіанти монетизації субсидії:

  • – платити гроші теплокомуненерго, таким чином, компенсуючи субсидії;
  • – нараховувати гроші особисто споживачам.

На думку МВФ, найкращим варіантом стане монетизація у вигляді фінансових розрахунків між державою та енергогенеруючими компаніями. На сьогоднішній день такі розрахунки відбуваються шляхом взаємозаліків.
Для іншого шляху розрахунку потрібно відкрити окремий рахунок у банку тим, хто планує отримати допомогу від держав (за принципом виплати пенсій чи стипендій). Ціль цієї реформи – це отримання бонусів за економію ресурсів. Наприклад, було нараховано 100 грн, а споживач використав лише 80, решту суми він отримує собі, як бонус. Але запровадження монетизації потребує коригувань у законодавстві.
На думку експерта, спочатку потрібно провести перепис населення, яке претендує на субсидії.
Далі українець подає е-декларацію, яка перевіряється податковою, і лише після цього споживач може отримати кошти за субсидії. Якщо уряд таки затвердити монететизацію, кількість одержувачів зменшиться і знизиться навантаження на бюджет.
Сьогодні немає єдиної бази отримувачів субсидії, яка пов’язана з абонентськими базами постачальників ЖКП, також немає чітких вимог до постачальників ЖКП.
Тому перехід до монетизації повинен полягати не тільки у відкритті нових рахунків, а й у створенні системи, що забезпечує споживання.
Багато європейських країн уже давно запровадили монетизацію субсидій, але якщо там пільговиків 2-5%, то в Україні людей, які отримують субсидії – півкраїни.
Тому важко передбачити непередбачені ситуації, з якими може зіткнутися влада та прості громадяни, які хочуть отримати субсидії.

Compare Listings