We found 0 results. View results
Your search results

Чи можна купувати нерухомість за дорученням?

03.01.2024

Схема купівлі нерухомості через довірену особу не є рідкістю і часто використовується на ринку нерухомості. Що можна зробити для забезпечення безпеки у разі такої угоди?

Ось п’ять простих порад від наших спеціалістів АН “Оксаген”:

Історії про продаж квартир через довірених осіб часто пов’язані з певними ситуаціями:

  • Власник квартири – людина похилого віку зі слабким здоров’ям або без можливості займатися продажем.
  • Власник украй зайнятий і не бажає витрачати час на продаж.
  • Власник – родич, який передав продаж квартири іншій особі.
  • Твердження про купівлю квартири через довірену особу для економії на податках та подальшого перепродажу.

Можливо, це й справді такі ситуації реальні, але наші експерти все ж таки радять особисто зустрітися з власником нерухомості, якщо це можливо. Якщо у довіреної особи немає прихованих мотивів, юридичний власник не уникатиме зустрічі, а довірена особа не приховуватиме її особистість.

Що робити, якщо власник перебуває за кордоном (моряк, на заробітках, у відрядженні, іммігрант тощо)?

Це, безумовно, ускладнює угоду, але є способи убезпечити себе. Рекомендується зв’язатися з власником через відеозв’язок та уточнити у нього інформацію про володіння квартирою, причини продажу, умови довіреності на продаж і т.д. Запишіть цей відеодзвінок! Під час розмови запитайте демонстрацію оригіналу паспорта.

Лайфхак: запитайте надіслати вам геолокацію власника у месенджері під час відеодзвінка. Після відеодзвінка, навіть якщо всі відповіді є задовільними, не розслабляйтеся. Вимагайте офіційного звернення до консульської установи чи іншої державної організації, що підтверджує особу та підписи. Там зробіть заяву про намір купити квартиру зі згадкою про вас особисто.

Якщо власник знаходиться в іншому місті, але в межах країни, і вам цінні ваші гроші, час та нерви, найкраще зустрітися з ним особисто. Краще витратити трохи грошей та часу зараз, ніж зіткнутися з проблемами та додатковими витратами у майбутньому.

Зустрівшись особисто, підіть з ним до нотаріуса і складіть будь-який документ, що підтверджує вашу угоду. Це може бути довіреність на збір довідок, заява про те, що квартира не є спірною, судовою, не обтяжена кредитами тощо. Головне, це має відбуватися у нотаріуса. Подібні заяви, коли підписує їхня стороння особа, відрізняються від тих, що підписуєте ви особисто.

Такі заходи можуть убезпечити вас під час операцій з нерухомістю, де власник перебуває за кордоном або недоступний особисто.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings