We found 0 results. View results
Your search results

Податок на нерухомість потрібно сплачувати вже у 2017 році

22.11.2023

Податок та площу нерухомого майна, яку не потрібно сплачувати, вираховують місцева влада. 2017 року надійдуть повідомлення за 2016 рік, тому податки будуть нараховані з урахуванням мінімальної заробітної плати  1378 грн, а ставка податку буде від 0 до 3%. 

Кому і за що платити?

Наприкінці 2015 року було внесено зміни до Податкового кодексу (закон 909), виходячи з якого податком оподатковуються не лише житлова нерухомість, а й сараї, гаражі, льохи та інші прибудови.

За що потрібно буде платити:

  • – Житлові будинки
  • – Прибудови
  • – Квартири
  • – Комунальні кімнати
  • – Дачі

Також, згідно із законодавством, не обкладається податком нерухомість сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно сплачувати податок із дитсадків, комунальних будівель, храмів.

Нерухомість, яка не оподатковується:

  • – Нерухомість, що належить державі або територіальним громадам
  • – Нерухомість у зонах відчуження
  • – Дитбудинки сімейного типу
  • – Житлова нерухомість, якою володіють діти-сироти, діти, які ¦ позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховують одинокими батьками.
  • – Гуртожитки
  • – промислові будівлі;
  • – Будинки ¦сільськогосподарських товаровиробників, які використовуються в сільськогосподарській діяльності

Податки на нерухоме майно поповнюються місцевими бюджетами.Міськради самі визначають, яка площа вважається “зайвою” та якого податку з неї стягуватиме.
При цьому податок на нерухоме майно не потрібно сплачувати на квартири, площа яких менша за 60 кв.м. та на будинки менше 120 кв. м. Якщо сім’я володіє будинком та квартирою, для них “норма” – це 180 кв.м.
Податок за 2016 рік коливатиметься від 0 до 3% від мінімалки, а за 2017-й – від 0 до 1,5%. Така ситуація склалася через дворазове зростання мінімальної зарплати з початку 2017 року.

Термін оплати та штрафи за невиконання умов

До 01.07. податкова служба розсилатиме повідомлення та квитанції із сумами податку, який потрібно сплатити не пізніше 28 серпня. Якщо надійшло повідомлення про сплату податку на нерухомість, яка, наприклад, вже продана, або якщо квитанція не прийшла, але за законом майно має оподатковуватись, потрібно проконсультуватися у фахівців у місцевому відділенні Фіскальної служби.
Податок стягуватиметься 1 раз на рік. Крім цього, власники великого житла (понад 300 кв.м. для квартир та 500 – для будинків) додатково платитимуть 25 000 грн.
Якщо сплатити податок у вересні, то до всього іншого платнику податків потрібно заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо у жовтні, то вже 20%.
Крім того, податковий інспектор у рахунок боргу може накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачую протягом тривалого терміну, ¦нерухомість продають за судовим рішенням. Також за несплату податку платник податків несе кримінальну відповідальність (стаття 212 Кримінального кодексу України).

Compare Listings