We found 0 results. View results
Your search results

Податки, які сплачують покупець та продавець нерухомого майна у 2017 році

22.11.2023

Будь-які операції з нерухомістю мають на увазі оплату податків та зборів, встановлених українським законодавством.
Оформлення договору купівлі/продажу нерухомості також обкладається податками та митами.

Які податки та збори платить продавець?

Якщо об’єкт вважається власністю продавця протягом 3 років, він зобов’язаний заплатити 1% державного мита. Якщо ж цей термін менше 3 років, то необхідно сплатити: державне мито – 1%, податок на дохід – 5% та військовий збір – 1,5%. Такі ж норми, якщо за цей термін було продано дві та більше квартири, але податками оподатковується друга та наступна продажі.
У таких випадках нерезиденти України зобов’язані внести мито у розмірі 1% вартості нерухомості, податок на доходи фізичних осіб – 15% і військовий збір – до 1,5%.

Які податки та збори сплачує покупець?

Згідно з Податковим законодавством України, покупець житлового нерухомого майна зобов’язаний заплатити 1% вартості купленого об’єкта в ПФУ. Така норма діє і для українців, і для нерезидентів. Норма не діє, якщо нерухомість була отримана в дар або оформлена згідно з договором довічного утримання.
За домовленістю між власником та покупцем такі витрати можуть ділитися порівну.

Які пільги можуть бути при сплаті податків?

Кабмін ухвалив: продаючи або купуючи нерухомість, державне мито не оплачується інвалідами ВВВ, сім’ями військових, які зникли безвісти, інвалідами І-ІІ групи, ліквідаторами аварії на ЧАЕС.Якщо і власник житла, і покупець входять до пільгової категорії, вони також можуть не оплачувати держмито.
Звільнення від сплати мита громадянина з пільгами не означає, що сторона, яка не має пільг, може її не платити.

Ціна реєстрації нерухомості

Реєстрація прав власності на нерухомість полягає в тому, що нотаріус надає новому власнику інформацію про внесення даних до Реєстру речових прав. Особисті дані власника зберігаються в електронному Державному реєстрі, доступ до якого завжди є відкритим.
Для проведення цієї процедури потрібно написати заяву, надати паспорт, ідентифікаційний код та договір купівлі-продажу.
Реєстрація прав власності та внесення інформації про інші речові права відбувається протягом 5 робочих днів з дня внесення відповідної заяви до Держреєстру прав (пункт 1 статті 19 Закону України № 51 «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження»).
Виходячи із статті 34 цього закону, оплата за держреєстрацію прав власності стягується у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних українців (у квітні – 154,40 грн., у травні – вже 162,40 грн).
Якщо період внесення до Держреєстру права власності менше 5 робочих днів, то сума адміністративного збору буде:

  • – 1 мінімум на місяць, ухвалено законами для проживання працездатних осіб. У строк 2 робочі дні (квітень 2017 року — 1544 грн);
  • – 2 мінімуми на місяць, прийняті законами для проживання працездатних осіб.У строк 1 робочий день (квітень 2017 року –3088 грн);
  • – 5 мінімумів на місяць, прийнято законами для проживання працездатних осіб. У строк 2 години (квітень 2017 року – 7720 грн).

Власнику нерухомості у новобудові також необхідно реєструвати свої права у державному реєстрі майнових прав.

Compare Listings