We found 0 results. View results
Your search results

Порушення порядку мешканцями будинку

21.11.2023

Проблема з шумом від сусідів часто вважають найнеприємнішим питанням, з яким стикаються мешканці багатоквартирних будинків.

Порушення тиші позбавляє мешканців можливості нормального відпочивати після робочого дня, відновлюватися після хвороби, вчитися. Найчастіше шум чутно від роботи електроінструменту при ремонті, гучній музиці чи галасливих вечірках. Особливо докучає така поведінка у вечірній та вночі, коли особливо важлива тиша для відпочинку.

Нормативно – правові акти, які захищають право на тишу

В Україні право  громадянина на тишу охороняється Законом  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 N 572»

Згідно з цими документами, органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, державні, приватні підприємства, установи та фірми, просто громадяни за будь-яких видів робіт зобов’язані здійснювати заходи щодо неприпустимості впливу надмірного шуму на здоров’я оточуючих людей. У житлових багатоквартирних будинках дотримання тиші обов’язково для всіх співвласників та наймачів житлових приміщень.

Обмеження для житлофонду:

  1. Не дозволяйте порушувати спокій з 22.00 до 8.00. Ця норма діє для гучної музики зі звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів, для розмов, співу, танців, галасливих побутових приладів.
  2. Не дозволяється порушувати спокій з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні цілодобово. Це правило діє для ремонтних робіт. Власник будівлі перед початком ремонтно-будівельних робіт має попередити мешканців під’їзду про дату початку робіт. Він може звернутися до сусідів за дозволом про проведення ремонтних заходів у вихідні та святкові дні. Але воно діє лише у випадку, якщо згоду дадуть усі сусіди, яким може завадити будівництво за стіною.

 Як робити якщо сусіди  порушують тишу?

Спробуйте вирішити проблему мирним шляхом за допомогою переговорів. Якщо «галасливий» сусід не реагує на зауваження, тобто всі підстави звернутися до поліції. Прибувши на виклик, працівники можуть попросити у громадянина, який звернувся за допомогою, пояснення та заяву на порушника. Співробітники поліції мають провести роз’яснювальну роботу із сусідом-правопорушником. Заява мешканців будинку стане основою для притягнення останнього до відповідальності.

Відповідальність за порушення спокою

За порушення правил дотримання спокою в житлових будинках та громадських місцях покладається попередження або призначення штрафу в розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (МНГД). Посадові особи та громадяни — суб’єкти господарської діяльності несуть відповідальність у розмірі 15 — 30 МНГД.

При повторному порушенні штраф накладається в розмірі 15-30 МНГД і супроводжується вилученням коштів, які викликають шум. Якщо повторному штрафу зазнають посадові особи або громадяни-суб’єкти господарської діяльності, то розмір стягнення становить 50-150 МНГД.

Compare Listings