We found 0 results. View results
Your search results

Обмін нерухомості

21.11.2023

Важко сказати, чи популярний зараз обмін нерухомістю, але все ж такі угоди відбуваються на ринку нерухомості. Обмін квартир приваблює людей тим, що має деякі плюси перед купівлею-продажем житла. Крім того, можна поліпшити житлові умови майже або зовсім без коштів.
Обмін нерухомістю – це свого роду бартер, при якому власники одних об’єктів, що обмінюються, одночасно вступають у власність інших обмінюваних об’єктів. Відбувається ця угода на підставі договору міни. Можна сказати, що він є договором і купівлі та продажу для двох власників різних об’єктів нерухомості. Все залежить від домовленостей сторін, можна міняти квартири на рівнозначні квартири, так і з доплатою на об’єкти більше або менше. Також, обмінювати можна і різні види нерухомості, наприклад, приватний будинок на квартиру або навпаки, земельні ділянки.
Плюси обміну нерухомості в тому, що оформлення такого договору вийде дешевшим. Але загалом процес такий самий, як і при купівлі-продажу. Це стосується й податків та необхідних документів. Але не так просто знайти власника нерухомості, інтереси якого повністю збігатимуться з вашими. У цьому полягає головна складність.

Обмін нерухомості може знадобитися у таких випадках:

  • Ви хочете обміняти квартиру на будинок чи навпаки. Це досить поширений обмін нерухомістю і сьогодні.
  • Хочете покращити умови проживання, обміняти, наприклад, однокімнатну квартиру на двокімнатну.
  • Розлучення з поділом майна – кожен із подружжя бажає отримати замість своєї частки окрему квартиру.
  • Зміна місця проживання у зв’язку з невідповідною інфраструктурою – переїхати з міста в передмістя, або поміняти заміський будинок на міське житло.
  • При розподілі спадщини – кілька спадкоємців бажають обзавестися окремим об’єктом замість частки квартири чи будинку.

Як уже говорилося раніше, обмін нерухомістю відбувається шляхом укладання та завірення у нотаріуса договору міни. Проводиться також державна реєстрація договору міни, після чого вважається ув’язненим. У договорі міни зазначаються всі умови міни (предмет міни, оцінна вартість предметів міни, розмір доплати, умови та строки звільнення квартир). Якщо учасники обміну або один із них у поточному календарному році вже продавав або змінював нерухомість або об’єкт обміну перебуває у власності менше трьох років, накладається також 5% ПДФО та 1,5% військового збору.
При операціях з нерухомістю важко обійтися без послуг рієлтора, оскільки самостійно знайти покупця, готового віддати адекватну суму за об’єкт, не завжди просто. У випадку з обміном питання ускладнюється, тому послуги спеціаліста у сфері нерухомості стають ще потрібнішими.

 

Compare Listings