We found 0 results. View results
Your search results

Помилки під час укладання іпотеки

21.11.2023

Оформляючи іпотечний кредит, позичальник приймає він зобов’язання, що з витратою великої суми. Нерідко громадяни, які оформляють іпотеку, через незнання законів, своїх прав або того, як можна діяти в певних ситуаціях, роблять помилки.
Які ж помилки роблять найчастіше клієнти під час оформлення іпотеки?

Дострокове погашення кредиту
Якщо у вас підвищився дохід і є можливість вносити не тільки мінімальні необхідні платежі, то краще виплачувати іпотеку наперед. У цьому випадку ви заощаджуєте, оскільки зменшується тіло кредиту. Особливо це вигідно у перші роки. Але дострокове погашення кредиту може бути невигідним для банку. У договорі можуть бути прописані штрафи та ліміти платежів. Тому перед укладенням договору вивчіть усі умови.

Податковий відрахування
Клієнт може оформити повернення податку з доходу фізичних осіб (стаття 166 Податкового кодексу). Відрахування податку поширюється лише відсотки кредиту. Є можливість повернути до 18% суми виплачених відсотків. При цьому необхідно відповідати таким умовам:

  •  квартира є основним місцем проживання;
  •  клієнт має отримувати офіційну зарплату та бути резидентом України;
  •  позичальник задекларував доходи за період, на який оформляється податкове відрахування.

Приховані та додаткові платежі
Необхідно звертати увагу на всі деталі в договорі: комісію за відкриття та ведення рахунку, комісію за безготівковий переказ, страхування, оформлення довідок тощо.Внаслідок прихованих та додаткових платежів іпотека може стати невигідною.

Невигідна схема кредитування
Є дві схеми кредитування: ануїтетна та диференційована. У першому випадку клієнт погашає кредит рівними частками, але тут переплати будуть більшими. Плюс такого способу, ви сплачуєте кредит рівними платежами. Це добрий спосіб для людей зі стабільним доходом.
Диференційована схема – виплати різними частками. Спочатку це великі платежі, а потім суми стають нижчими. Це вигідно для тих, хто має гарний дохід зараз.

Державні програми кредитування
Не варто забувати про державні програми. Якщо ви є молодою сім’єю, можна придбати квартиру в іпотеку на пільгових умовах. Деякі банки пропонують залежно від програми та складу сім’ї іпотеку за заниженими ставками або без відсотків. Але для участі у таких програмах необхідно відповідати їхнім вимогам.
Перед тим як купувати іпотеку, розберіться з основними банківськими поняттями і аспектами в оформленні іпотеки. Тільки так можна уникнути непорозумінь та різних неприємностей.

Compare Listings