We found 0 results. View results
Your search results

Відключаємо квартиру від центрального опалення

22.11.2023

Різке підвищення цін на послуги централізованого опалення змусило українців замислитись про альтернативні способи обігріву квартири – встановлення спеціального опалення лише для своєї квартири. Але спочатку потрібно вимкнути централізоване теплопостачання. Як це зробити, розповість АН “ОКСАГЕН”.

Як відбувається процес ЦО?
Такий спосіб опалення характерний для міст із багатоповерховими будинками. У такому разі тепло виробляється за межами приміщень та надходить до споживача за допомогою розгалужених трубопроводів. Але такий вид обігріву не найефективніший, оскільки системи пролягають під або над землею, і це призводить у великій кількості втрати корисного тепла, за яке платить власник житла. І все частіше можна почути скарги українців, що якість послуг не відповідає їхній ціні.
Такий стан речей призвів до того, що все більше споживачів замислюються про відмову від централізованого опалення на користь індивідуального, яке найчастіше використовується у приватних будинках та дачах. Генератори тепла в таких системах знаходяться безпосередньо в приміщенні, що опалюється, або на технічному поверсі, яке обладнано багатофункціонально і додатково може нагрівати воду.

Відмова від ЦО для багатоквартирного будинку
Така процедура вважається законною згідно з наказом Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ №4 від 22.11.2005 року.Виходячи з «Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання», потрібна письмова згода кожного мешканця будинку на відмову від такої послуги.
Почати слід із оформлення протоколу загальних зборів усіх споживачів. Далі його копія разом із заявкою від імені власника будівлі (ОСББ, ЖЕК та інше), де зазначено причину відмови від послуги, подається до міжвідомчої комісії у місцевій адміністрації. Таке рішення має ухвалюватися одностайно, інакше заявку не схвалять.
Після позитивної відповіді на відключення будинку від систем ЦО на трубі ставиться спеціальна заглушка. Потім відбувається демонтаж усіх внутрішньобудинкових мереж, після яких мешканці не оплачують опалення місць загального користування.
Після відключення від систем ЦО будинок опалюється:

– газом;

– Електрикою.
Також потрібно погодити такі варіанти з постачальниками цих енергоносіїв, врахувати технічні можливості будинку та одноголосне рішення всіх його мешканців.

Чи можна відключитися від ЦО в окремо взятій квартирі?
Згідно з наказом Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ України №169 від 06.11.2007 року, майже повністю було скасовано можливість встановлення індивідуального опалення в одному приміщенні. Але періодично вносяться законодавчі ініціативи, за допомогою яких окрема квартира має право на відключення від систем ЦО.
Сьогодні, якщо не всі мешканці будинку згодні відмовитися від централізованого опалення, самостійно відключитися не можна.Тому має сенс задуматися про те, як зменшити енерговтрати: утеплення будинку (тільки в повному обсязі), заміна вікон (також і на сходових майданчиках), встановлення загальнобудинкового лічильника тепла. Такі дії зможуть зменшити вартість послуг.

Compare Listings