We found 0 results. View results
Your search results

Передача грошей при купівлі житла

22.11.2023

Співробітник АН ОКСАГЕН Козлова Наталя каже, що якщо купувати житло на первинному ринку, то можна сплатити 2 способами: до каси компанії-забудовника або через банк.
Якщо це об’єкт, який знаходиться на етапі будівництва, то рекомендується до останнього не вносити повну вартість квартири (навіть якщо забудовник пропонує знижку при 100% оплаті) — у разі, якщо почнуться проблеми зі здаванням об’єкта в експлуатацію, покупець не втратить всі вкладені гроші.
Якщо справа стосується повернення грошей (покупець передумав купувати житло або трапилися інші форс-мажорні обставини, які мають бути прописані в договорі), то навряд чи це вдасться зробити швидко і без втрат. Зазвичай фірма – забудовник прописує умови повернення коштів зі штрафами для інвестора. Це – звичайна справа: фірма вже не має цих грошей у наявності, т.к. вони були вкладені у будівництво, тому компанія пропонує або допомогу у продажу готової квартири, або сприяти продажу частки з переуступки.
Якщо купувати квартиру на вторинному ринку — гроші можна вносити на банківський рахунок, або за договором дарування, що суттєво зменшить витрати.
У першому випадку продавець платить за оцінку нерухомості та податок (5—15% від вартості житла), а також державне мито (1%), пенсійний збір (1%) та комісію нотаріуса (від 1%). У більшості випадків всі витрати беруть на себе в рівних частках покупець і продавець.
У другому варіанті (за договором дарування) правочин рекомендується проводити з досвідченим юристом. Податків у цьому випадку менше, але ризиків більше: після угоди може виявитися, що за об’єктом тягнеться судовий шлейф.
У будь-якому випадку, необхідно звернутися до досвідчених ріелторів та юристів, які допоможуть вирішити всі проблеми, вбережуть Вас від неприємностей та зможуть проконсультувати з будь-якого питання, яке пов’язане з нерухомістю.

Compare Listings