We found 0 results. View results
Your search results

Платимо за газ за лічильником

22.11.2023

На даний момент ціна на газ 6,879 грн за 1 куб. м. Тому з метою економії все більше споживачів планує встановити газові лічильники. Чи зможе такий захід зберегти бюджет сім’ї, і як платити за газ у цьому випадку, розповість АН «ОКСАГЕН.
Газовими приладами обладнано майже всі будинки та квартири, що знаходяться у багатоповерхівках, не вище 10 поверхів. Для контролю за споживанням цього ресурсу використовуються спеціальні лічильники:

– ¦загальнобудинкові –  на під’їзд або багатоповерховий будинок;

– індивідуальні – для приватних будинків та квартир. Список дозволених приладів є у Держреєстрі України засобів вимірювальної техніки.
Вартість газу піднялася після того, як Кабмін постановою №315 від 27.05.2016 року встановив ціну за 1 куб. м. газу 6,879 грн. Також скасували зимову пільгу, яка знижувала вартість енергоносія вдвічі для використання опалення житла.
Така вартість обумовлена:

– Ціною 1 куб. м газу;

-вартістю транспортування та розподілу енергоносія кінцевому споживачеві;

– податком на додану вартість та інше.

Який газовий лічильник підходить для власників нерухомості?
Якщо це загальнобудинковий лічильник, то від знятого показника споживання віднімаються обсяги, які були сплачені згідно з індивідуальними засобами вимірювальної техніки. Суму, яка вийшла, потрібно поділити між усіма зареєстрованими мешканцями на даний момент. Часто буває, що споживач платить «за сусіда», тому що в іншій квартирі може мешкати більше людей, ніж прописано.Кожен громадянин України повинен оплачувати лише ті послуги, які він отримав, та у тих обсягах, які він спожив.
Вирішенням такої проблеми може стати встановлення особистого лічильника – оплачується тільки витрачені кубічні метри газу.

Як платити за газ за лічильником?
Споживач, який встановив даний прилад, повинен повідомити компанію-постачальника про актуальні показання лічильника на кінець звітного місяця (з 1 по 5 число наступного місяця).
Дані можуть подаватися декількома способами:

-зателефонувати  оператору відповідної служби;

– написати електронний лист;

– внести свідчення в абонентську книжку чи квитанцію;

– занести показання лічильника до «особистого кабінету» на сайті постачальника послуги.
Далі через каси відділень банків або за допомогою інтернету потрібно внести оплату, виходячи із зазначеного тарифу. Спосіб оплати можна вибирати самостійно, і не варто забувати про правильність введених реквізитів.
Якщо показники витрати газу не внесені до 5 числа наступного місяця включно, то постачальник самостійно визначає обсяг споживання згідно з показниками за останній рік, які помножені на коригуючий коефіцієнт. Розрахункові та офіційні показники можуть не збігатися. Якщо споживач переплатив, то надлишок коштів піде на оплату наступного місяця.
Якщо багатоквартирний будинок оснащений загальнобудинковим лічильником, то квитанція за спожитий газ у звітному місяці приходить протягом 14 днів наступного місяця (оплата відбувається так само, як і з індивідуальним газовим приладом).

Compare Listings