We found 0 results. View results
Your search results

Чому постаріває нерухомість і що з цим робити?

22.11.2023

В Україні більшість будинків закінчується термін експлуатації, а більшість житлового фонду потребує реставрації. У кожного будинку є період, по закінченню якого будівлі потрібно упорядковувати, усувати неполадки або зовсім зносити.

Приміром, виходячи з норм, затверджених Мінрегіоном у 2009 р., приблизний термін експлуатації житлової та громадської нерухомості становить 100 років. Також цей період залежить від типу споруди: кам’яні та цегляні будівлі можуть прослужити більше 150 років, будинки зі шлакоблоку – близько 70 років, а  дерев’яні та брусчасті –  не більше 50 років.

На сьогоднішній день в українських містах є цілі квартали, де будинки потребують ремонту.

Але головною причинною, крім встановлених термінів, є неправильна експлуатація будинків.

Несвоєчасні ремонти, незаконні перепланування або неправильна заміна комунікацій сприяють активному старінню житлового фонду та унеможливлюють будинки.

Щоб уникнути раптового обвалення будинку, влада хоче розробити  спеціальні програми з реконструкції, про які говорять вже  років 10.

В результаті, кількість житла, якому надали статус аварійного, постійно зростає, хоч офіційно його присвоюють досить рідко. Масштабним ремонтним роботам заважає брак коштів у бюджеті та плутанина з правами власності.

За словами фахівців, щоб розпочати процес, має бути нерозривність власності на нерухомість та ділянку. Тому що ситуація, коли квартира належить власникам, а земля під будинком – місту, незрозуміла. Фахівці заявляють, що якщо господар житла буде власником і ділянки, то це дасть можливість говорити про різні інвестиційні програми з реконструкції житлофонду.

Брак житла

У Мінрегіоні уточнили, що на 1 громадянина України припадає всього 23,8 м2 житлової площі, тоді як у Європі ці цифри вищі у 2 рази. Тому сьогодні в країні ведеться активна забудова: за січень-травень 2017 р. в експлуатацію здали близько 2 млн. м2 житла. Якщо порівнювати з 2016 р., показник збільшився майже на 10%.

Сьогодні нерухомість на вторинному ринку користується меншим інтересом, ніж житло в новобудовах, оскільки стан будинків старої споруди в більшості випадків незадовільний.

Compare Listings