We found 0 results. View results
Your search results

Чому важливо внести квартиру до Державного реєстру прав на нерухоме майно?

09.08.2024

Внесення інформації до Державного реєстру прав на нерухоме майно в Україні відіграє важливу роль з кількох основних причин:

  1. Захист прав власності: реєстрація у Реєстрі підтверджує ваше право на нерухомість, що забезпечує захист від суперечок, шахрайства та незаконних дій третіх осіб.
  2. Легітимність угод: записи в Реєстрі необхідні будь-яких операцій із нерухомістю (продаж, дарування, успадкування тощо.). Це гарантує прозорість та законність угод.
  3. Отримання кредиту та іпотеки: при оформленні іпотечного кредиту наявність запису в Реєстрі є обов’язковою умовою, що дозволяє банкам оцінити майно та мінімізувати фінансові ризики.
  4. Юридичний захист: у разі судових спорів, зареєстроване право власності у Реєстрі є головним доказом, що допомагає захистити ваші інтереси.

Багато українців, хоч і є фактичними власниками своїх квартир, не мають зареєстрованого права власності у цьому реєстрі, оскільки їхнє право було оформлене задовго до введення електронного реєстру. Ці права оформлялися на папері, який сьогодні не має юридичної сили.

З 2013 року в Україні діє Державний реєстр прав на нерухоме майно, куди вносяться усі права власності, отримані після цієї дати. До цього права фіксувалися в іншому реєстрі, який став частиною архіву Держреєстру.

Раніше реєстрація права власності проводилася через БТІ, де власникам видавалися витяги з реєстру або ставилися позначки на документах. Якщо такі позначки відсутні, важливо зареєструвати свою нерухомість у державному реєстрі. Особливо це стосується прав власності, виданих у 80-90-х роках без використання нотаріальних бланків, на звичайному папері та не зареєстрованих у БТІ. У таких випадках нерухомість має бути обов’язково зареєстрована у Державному реєстрі прав.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings