We found 0 results. View results
Your search results

Покупець відмовився від купівлі квартири: чи потрібно повертати аванс?

08.08.2024

Якщо покупець відмовився від придбання квартири, повернення авансу залежатиме від умов, обумовлених у договорі про завдаток чи передоплату.

  1. У разі задатку: завдаток зазвичай є гарантією виконання зобов’язань за договором. Якщо покупець сам відмовився від угоди, завдаток, зазвичай, не повертається. Якщо ж угода зірвалася з вини продавця, покупець має право на повернення задатку у подвійному розмірі.
  2. Якщо йдеться про аванс (передоплату): аванс відрізняється від задатку тим, що повертається покупцеві при відмові угоди, незалежно від причини, якщо інше не зазначено в договорі.
  3. Значення умов договору: головне значення мають умови, прописані у договорі між сторонами. Якщо договором передбачено повернення авансу у разі відмови, продавець зобов’язаний його повернути. Якщо таких умов не зазначено, слід звернутися до загальних норм цивільного законодавства України.

Тому, перед укладанням будь-якої угоди важливо уважно вивчити умови договору, особливо щодо передоплати чи задатку, щоб уникнути можливих розбіжностей.

Як кажуть фахівці, на практиці суд може визнати повернення коштів за будь-яким із цих видів платежів — аванс, завдаток, передоплата, страховий платіж, гарантійний внесок. Тому якщо покупець висловлює готовність відмовитися від передоплати, важливо оформити його відмову письмово, щоб захистити свої інтереси в майбутньому.

Звертайтеся до нашого АН “Оксаген”, ми допоможемо вам уникнути неприємних сюрпризів та захистити себе під час укладання договору купівлі-продажу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings