We found 0 results. View results
Your search results

Купівля квартири за дорученням

22.11.2023

Що робити, якщо житло продає не сам власник, а довірена особа? На які деталі слід звернути увагу, розповість агентство нерухомості «Оксаген».
Для покупки квартири немає необхідності звертатися до БТІ ні до угоди, ні після неї. Після того, як нотаріус відзначить реєстрацію договору купівлі/продажу, можна прописуватися і заселятися.
Але буває, що власники квартири не можуть бути особисто присутніми на угоді. У такому разі законодавство рекомендує продати квартиру за дорученням. Які особливості цієї процедури?

Що таке довіреність?
Легальна передача прав та повноважень розпоряджатися житлом називається довіреністю на нерухоме майно.
За допомогою даної процедури господар (довіритель) дає своєму представнику (довіреному) повноваження здійснювати різноманітні юридичні дії. Ситуації, коли власник з якихось причин не може збирати необхідну документацію або бути присутнім на угоді купівлі/продажу, виникають часто. Наприклад, власник нерухомості перебуває на лікуванні або він – людина похилого віку, яка живе в іншій країні.
Залежно від періоду дії та повноважень, якими наділені треті особи, довіреності ділять такі види:

– генеральна (всі угоди з нерухомістю, крім заповіту та договору дарування);

– На приватизацію;

– на здачу в оренду;

– разова (дрібні повноваження, наприклад, реєстрація чи збирання пакета документів);

– Продаж квартири. Така довіреність оформляється найчастіше.Такий вид довіреності обов’язково засвідчує нотаріус, процедура займає мало часу (близько 1-2 години), а ціни залежать від регіону (приблизно 200 грн).
Укладаючи довіреність на продаж квартири від імені фізичної особи, потрібно надати паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду (для власника та представника, на якого покладаються повноваження), правовстановлюючу документацію на житло. Якщо довіритель – особа, яка не досягла повноліття, ще необхідно пред’явити свідоцтво про народження та дозвіл органів опіки та піклування.

Покупка квартири за дорученням
Продаж нерухомості за довіреністю – один із варіантів шахрайства. Тому покупець має ретельно перевіряти всю документацію.

Вивчіть довіреність
У тексті документа на спеціальному бланку (завіряється нотаріусом) мають бути зазначені всі подробиці, без яких він визнається недійсним:

– прізвище, ім’я, по батькові довірителя та довіреного;

– адреси проживання;

– Розташування об’єкта договору;

– повноваження та права довіреної особи;

– місце укладання угоди;

– Термін дії довіреності;

– рекомендації щодо розпорядження отриманими грошима.
Окремо слід звернути увагу на повноваження довіреного – він має бути наділений правом продажу нерухомості. Можете запитати у довіреної особи, які стосунки пов’язують її та власника квартири або про мотиви оформлення довіреності.

Проконсультуйтеся у нотаріуса
Перед угодою поцікавтеся у нотаріуса, який запевняв довіреність, та уточніть, чи дієва вона на даний момент. Довіритель може перервати дію довіреності у будь-який час і не повідомити про це довіреного. Також уточніть у нотаріуса, на підставі яких документів було підтверджено дієздатність довірителя.

Отримайте інформацію про власника
Покупець повинен знати, що документ є недійсним (а разом з ним і угода купівлі-продажу), якщо довіритель:

– Помер;

– визнаний недієздатним;

– пропав безвісти (статус має бути отриманий у суді).
Тому встановіть зв’язок із власником нерухомості та переконайтеся у його стані здоров’я та бажанні продати своє житло.

Дотримуйтесь формальностей
Купуючи квартиру, не слід покладатися на довіру. Тому особисто або за допомогою нотаріуса перевірте всі документи, що встановлюють право, огляньте квартиру, поспілкуйтеся з сусідами при власнику, вивчіть історію житла (купівлі-продажу за останній час). Якщо угода затягується, можна укласти попередній договір.
Купівля житла за дорученням – це індивідуальний випадок, тому за детальнішою консультацією слід звернутися до нотаріуса.

Compare Listings