We found 0 results. View results
Your search results

Підвищення комунальних тарифів: на що чекати українцям восени?

22.11.2023

Для українців знову зміняться комунальні тарифи. Згідно з рішенням уряду та НКРЕКУ, восени підвищаться ціни на газ та воду.
Директор аналітичного центру «Інституту міста» Олександр Сергієнко повідомляє, що такі зміни були й у 2016 році. Тому підвищення буде відчутним лише восени, з настанням холодного періоду. У середньому послуги зростуть на 10-30 відсотків.
Як стверджують експерти, підприємства-монополісти хочуть компенсувати недоотримані фінанси, адже українці заощаджують воду та світло.

Індивідуальні лічильники
Водоканали почали підвищувати тарифи, бо українці масштабно встановлюють лічильники води. У кого не було лічильника, платив по максимуму — а це щонайменше вдвічі більше, ніж за лічильником. Тому постачальники хочуть компенсувати менші обсяги вищою вартістю.
Крім того, на зростання цін впливає безліч факторів: підвищення мінімальної зарплати, подорожчання електроенергії, які також входять до структури тарифу, загальна зношеність комунікацій (щороку на їх реконструкцію необхідно дедалі більше фінансів).

Газове подорожчання
Якщо говорити про підвищення тарифу на газ, то тут до тарифу додається ще 2,5 відсотки торгової націнки облгазів. Цю постанову у березні ухвалив Кабінет Міністрів. Тобто облгази купують газ за однією ціною, а продають зі своєю націнкою. Тому у різних регіонах ціни можуть відрізнятися.
Крім цього, до 01.07.2017 р. Міністерство енергетики має оприлюднити остаточну вартість газу, яка, швидше за все, буде вищою за прогнозовану.Ціна газу (без транспортування, розподілу та націнки) становить 6078,66 грн (185 у.о. * 26,7 (передбачуваний курс гривні) + 20% ПДВ). У Мінекономрозвитку рік тому передбачалося, що курс гривні у 2017 р. буде 26,7 грн. У бюджеті на 2017 рік було закладено вже 27,2 грн/дол., а ціна газу на рівні 245 у.о.
Якщо перерахувати вартість газу як товару та враховувати оновлені показники, 1000 куб.м. коштуватиме вже 8000 грн. + додаткові витрати, що вийде приблизно 9000 грн/тис. куб, майже на третину дорожчий. У наступному році ціна імпортного газу буде близько 11000 грн.
Переглядати тарифи – це вимушений захід, т.к. Україна має переглядати ціни на газ і тепло, якщо ціна на імпортний газ перевищить поточну вартість на 10%.
Як повідомляє співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, якщо газ подорожчає на 23% (за прогнозами експертів), тариф збільшиться приблизно на 15-17%, без урахування коливань курсу.
Також з 01.05.2017 р. було прийнято рішення знизити соціальні норми, за якими розраховувалися субсидії. Тому навіть ті українці, які отримують державну допомогу, швидше за все, під час наступного опалювального сезону платитимуть більше.

Compare Listings