We found 0 results. View results
Your search results

Правила прописки у 2019 році

21.11.2023

Практично кожен стикається із проблемою отримання прописки в Україні. Цей процес потребує певних правил, встановлених у законодавстві України. Минулого року правила прописки трохи спростилися.
Без реєстрації можуть виникнути проблеми з отриманням послуг від держави, отриманням банківських послуг, сплатою податків, голосуванням, оформленням дитини до школи та ін. Наразі зміною реєстрації займаються органи місцевої влади – Центри надання адміністративних послуг. Щодо сільської місцевості, цим займаються місцеві виконавчі органи. Тепер на місці в день подання пакету документів є можливість прописатись та виписатись. Термін надання документів становить 30 днів. Якщо строк порушується, то збільшується адміністративний збір за зазначені послуги.

Для нової реєстрації необхідно:

  •  заява, яка підтверджує реєстрацію місця проживання;
  •  документ, до якого вносять основні відомості, пов’язані з місцем проживання (паспорт, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення на постійне проживання, посвідка на проживання, посвідчення біженця тощо).);
  • квитанція про сплату адміністративного збору;
  •  договір найму, ордер, договір оренди та інші документи, які підтверджують, що ви маєте право на проживання у житлі;
  •  документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення або право його використання;
  •  військовий квиток/посвідчення про приписку до військової ділянки (для громадян,  перебувають на військовому обліку);
  • заява, в якій зазначено, що ви бажаєте знятися з реєстрації попереднього місця проживання.

Якщо документи, що встановлюють право, відсутні, оформити реєстрацію можливо тільки за згодою власника. Він має бути присутнім, а також подати документи на право власності. Якщо власником кілька, то згода потрібна кожному. Оформити реєстрацію в Центрі надання адмінпослуг може також ваша уповноважена особа за наявності довіреності.

Прописка для дитини
Новонароджених потрібно зареєструвати за місцем проживання протягом 3-х місяців після народження, зробити це можна в пологовому будинку або пізніше в Центрі надання адмінпослуг, також в органах соціального захисту при оформленні допомоги. Діти віком до 10 років можуть бути зареєстровані лише за місцем проживання одного або обох батьків. Коли дитина отримує паспорт, згода батьків на реєстрацію на нову адресу вже не потрібна. Але при цьому необхідно мати згоду власника житла.

Тимчасова реєстрація для нерезидента
Для тривалого перебування в Україні іноземцю потрібна тимчасова реєстрація.Її можна оформити за умови офіційного працевлаштування. Місце для реєстрації іноземець має знайти самостійно.
Для цього потрібний нотаріально засвідчений документ, що підтверджує згоду власника на реєстрацію за місцем нерезидента. Така прописка діє певний час із можливістю пролонгації.
Якщо проживати без реєстрації в Україні (стаття 197 Кодексу України) можна отримати адміністративне попередження, то це перший крок до штрафу. Правопорушення, скоєне повторно протягом 12-ти місяців, карається суворо. Людина отримує штраф за відсутність прописки, розмір якої дорівнює 1-3 мінімальним доходам громадян, які не оподатковуються.

Compare Listings