We found 0 results. View results
Your search results

Правила будівництва в Україні мають змінити

22.11.2023

В Україні мають намір переписати норми будівництва. Тому у Верховній Раді з’явився законопроект №6403 “Про регулювання містобудівної діяльності”. Якщо цей закон набуде чинності, то самовільне будівництво буде заборонено. Тепер проводитиметься ретельний аналіз проектів та аналіз того, як вони впишуться у міське середовище і чи не перешкодитимуть мешканцям.
Поки що неясна ситуація з архітектурою міст України, але вже зараз зрозуміло, що витрати забудовників зростуть у кілька разів.
Будівельна громадськість уже давно говорить про зміни у правилах містобудівної діяльності. Авторами законопроекту було запропоновано кілька кардинальних змін:

  • – комплексна експертиза всіх документів щодо просторового планування;
  • – новий вид документів щодо просторового планування, а на місцевому рівні – план об’єднаної територіальної громади;
  • – додати повноваження місцевій владі при регулюванні забудови;
  • – надати покупцям та громадськості доступ до документів щодо просторового планування через Держреєстр;
  • – розробити “червоні лінії”, які обмежуватимуть або заборонятимуть будівництво;
  • – брати до уваги громадську думку, розробляючи  документи щодо просторового планування.
  • – структуризація містобудівних документів.

Експерти сходяться на думці, що в нормах, які діють зараз безліч недоліків, які необхідно вирішити.Адже, як показує практика, історичні пам’ятки часто закривають недоречні забудови. Фахівці вважають, що ідея збору всіх даних щодо містобудівних документів та їх максимальна ¦деталізація – хороша. Але реалізація цього проекту повинна мати тимчасові рамки для проведення громадських слухань та оформлення документації за їх результатами (внесення коригувань, наприклад, до плану територій), щоб уникнути затягування процесу затвердження документів. Такий підхід буде припиняти зловживання даним правом з боку громадськості (наприклад, громадських організацій), які можуть стати каменем спотикання на шляху забудовників. Якщо ж роль громадських працівників у процесі узаконять, не прописавши жодної відповідальності за зловживання, цілком можливе створення нового виду корупції.
І це може бути не єдиною проблемою. Як вважають фахівці, необхідно звернути увагу на таку деталь: як новий закон, у разі його ухвалення, взаємодіятиме з уже чинним, зокрема, за детальним планом територій.

Compare Listings