We found 0 results. View results
Your search results

Право власності на підвал у багатоповерховому будинку

22.11.2023

Чи є можливість закрити доступ до приміщень загального користування в будинку та оформити права власності чи безоплатної безстрокової оренди на підвал?
Співробітник АН «Оксаген», рієлтор Ксенія Дідоренко знає відповідь на це запитання:

“У цій справі допоможе розібратися рішення Конституційного суду України №4 від 02.03.2004 р., де сказано: “допоміжні приміщення (підвали, сараї, комори, горища, колясочні тощо) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно із приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення ОСББ, вступу до нього. Власник (власники) неприватизованих квартир багатоквартирного будинку є співвласником (співвласниками) допоміжних приміщень нарівні із власниками приватизованих квартир”.
Крім цього, виходячи із статті 382 Цивільного Кодексу, всі власники житлової та нежитлової нерухомості у багатоквартирному будинку вважаються співвласниками та мають права спільної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Загальне майно – це приміщення загального користування (допоміжні включно). А право спільної власності – це розпорядження спільним майном із дозволу всіх мешканців.
Підвал вважається допоміжним приміщенням, оскільки він оснащений комунікаціями, без яких експлуатація будинку нереальна. Незалежно від створення ОСББ, всі мешканці будинку вважаються співвласниками такого приміщення, що підтверджується документом (свідоцтво про право власності на нерухомість) та не потребує юридичних дій (приватизації чи оренди). Користуватися підвалом можна лише за згодою всіх співвласників”.

Compare Listings