We found 0 results. View results
Your search results

Продаж нерухомості нерезидентом України

22.11.2023

Нерезиденти, які купили житло в Україні або одержали його у спадок, можуть вільно їм розпоряджатися.
Пропонуємо розглянути основні моменти, з якими може зіткнутися нерезидент, який вирішив продати або подарувати нерухомість в Україні.

Хто такі нерезиденти

Нерезиденти – це громадяни інших країн чи України, а також люди без громадянства, які постійно проживають поза українською територією. Тому до цієї категорії відносять усіх, хто має місце проживання за кордоном. Відповідно до ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність», постійне місце проживання передбачає проживання біля певної держави щонайменше 1 року. Громадянин України, який мешкає за кордоном упродовж тривалого часу, вважається нерезидентом, лише якщо його перебування там не обумовлене виконанням службових обов’язків, контрактом чи іншими подібними обставинами. Якщо ви поїхали за кордон із метою заробітку за договором на будь-який період – залишаєтеся резидентом України. Якщо ви поїхали непостійне місце проживання не через службу чи роботу – через рік стаєте нерезидентом.

Процедура продажу нерухомості іноземцем

Укладати угоди з купівлі-продажу нерухомого майна на території України можуть нерезиденти, які досягли 18 років. Якщо він особисто хоче взяти участь у вчиненні правочину, на момент підписання договору іноземець має перебувати в Україні легально (цю дію підтверджують відповідні міграційні документи).

Підготовка документів на продаж нерухомості
Продаючи квартиру, нерезидент повинен підготувати не лише папери на неї (підтвердження прав власності, технічний паспорт, довідки з ЖЕКу та БТІ), провести оцінку нерухомості, а й упорядкувати свої особисті документи, що дозволяють йому укласти договір купівлі-продажу:

  • – Легалізувати документи. Нерезидент повинен перекласти державною мовою та завірити у нотаріуса свій паспорт (вид на проживання), свідоцтво про шлюб та згоду чоловіка/дружини на продаж.
  • – Отримати ідентифікаційний код. Нерезидент має звернутися з легалізованими документами до Державної податкової інспекції.

Загвоздка може статися у тому, що часто рахунок нерезидента, який потрібно переказати кошти, відкритий у закордонному банку. Тому покупець має розплачуватися іноземною валютою. Згідно з Декретом Кабміну №15-93, це можна зробити за наявності індивідуальної ліцензії НБУ, яка дозволяє використовувати іноземну валюту як засіб платежу, а також переказувати кошти за кордон.
Згідно з постановою НБУ №43,  здійснюючи правочин на суму від 150 тисяч гривень, ¦покупець має подати документ, який підтверджує законне володіння коштами (довідка про нарахування заробітної плати, декларація про доходи, інші документи, що свідчать про правомірну наявність коштів).

Податок при продажу нерухомості нерезидентом
Згідно з 172 статтею ПКУ, нерезидент, який продає нерухомість, не сплачує прибуткового податку при виконанні 2 умов: – він володіє об’єктом продажу довше 3-х років;

  • – він продає нерухомість вперше за звітний період (календарний рік).

Нерухомість, що продається, не оподатковується, якщо об’єкт угоди дістався йому у спадок. При цьому умова володіння житлом протягом 3-х років не береться до уваги. В інших випадках продавець оплачує:

  • – мито – 1% (за домовленістю сплачується порівну з іншою стороною угоди);
  • – прибутковий податок фізичної особи (ПДФО) – 18%;
  • – військовий збір – 1,5%.

Нерезидент сплачує за всіма нормами, які регламентовані ПКУ. Відповідно до закону «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування», якщо покупець (резидент чи нерезидент) купує нерухомість не вперше, він сплачує пенсійний збір – 1%. Оформляючи документи, нерезидент має звернути увагу на наявність угоди між Україною та країною, де вона проживає та про захист від подвійного оподаткування.

Дарування нерухомості нерезидентом

Житло, яке належить нерезиденту, може бути об’єктом дарування. Власник нерухомості може подарувати її як резиденту України, так і іноземцю.

Дарування квартири нерезидентом резиденту
Ця процедура передбачає оформлення нотаріально засвідченого договору. Кожна сторона повинна надати паспорт (вид на проживання) та ідентифікаційний код. Тому при оформленні дарчої, нерезидент має оформити ІПН та легалізувати документи. Крім цього, необхідно підготувати такі документи:

  • – документ, що встановлює право на нерухомість;
  • – техпаспорт;
  • – довідки з ЖЕКу та БТІ;
  • – згода дружини/чоловіка.

Крім цього, необхідно сплатити податки згідно з Податковим кодексом. Дарування нерухомості родичу нерезидента будь-якого ступеня спорідненості або людині, з якою вона не має родинних зв’язків, передбачає виплату податку на дохід – 18%, військовий збір – 1,5% та держмито – 1%. Перші два податки оплачує сторона, яка приймає квартиру в дар. Держмито вноситься сторонами за згодою. Резидент сплачує податки після подання декларації.

Дарування квартири нерезидентом нерезиденту
Якщо нерезидент дарує квартиру нерезиденту, обом сторонам потрібно зайнятися легалізацією документів та отримати ідентифікаційний код.
Щоб нерезидент міг прийняти такий подарунок, він сплачує податок на дарування та військовий збір перед завіренням дарчим нотаріусом. Таким чином, на відміну від першого випадку, дарована на квартиру нерезиденту оформляється після того, як він сплатить податки.

Підсумок

Нерезидент може продати нерухоме майно, передати його як іноземцю, так і громадянину України. Тип угоди визначає, яка зі сторін оподатковується. У деяких випадках прибутковий податок сплачувати не потрібно.
Зверніть увагу на це, коли визначаєте порядок передачі прав на нерухомість від нерезидента іншій стороні угоди, беручи до уваги суму угоди, валюту, законність порядку передачі коштів і підготовку відповідних документів.

Compare Listings