We found 0 results. View results
Your search results

Розділ житлового нерухомого майна при спільній власності: пайовий договір

21.11.2023

Совласники нотаріально укладають договір про поділ на частки у письмовій формі. Держреєстрація потрібна у тому випадку, якщо один із співвласників захоче розділити свою частку в натурі для відчуження.

Пайовий договір вважатиметься дійсним, якщо він підписаний усіма співвласниками житлової нерухомості.

Якщо договір уклали без участі одного із співвласників, він може заявити про порушення своїх прав. Тоді договір вважають недійсним.

Договір про розподіл житлової нерухомості спільної часткової власності на частки містить:

  • – паспортні дані всіх співвласників;
  • -позначення частини кожного співвласника на основі нотаріально зареєстрованого договору про спільне володіння;
  • – опис спільного майна: скільки кімнат у квартирі, будинку, якщо це садиба – опис житлового будинку та господарських об’єктів на ділянці, де вказано точну вказівку об’єкта та його площі на детальному плані;
  • – розділ об’єктів на особисті та ті, які будуть у загальному використанні;
  • – розділ витрат на утримання об’єктів загального користування між співвласниками.

Виділення частки спільної часткової власності в натурі

Таку процедуру проводять, якщо співвласник має намір продати свою частку у спільній частковій власності.

У ст. 358 гол. 26 Цивільного Кодексу України визначено, що кожен із співвласників майна має право на володіння та користування частиною спільного майна в натурі. Виділена частка в натурі повинна тією ж частиною співвласника в праві спільної часткової власності. Якщо виділення частки спільного майна в натурі у матеріальному вигляді немає можливості, її власник може вимагати від інших співвласників компенсацію.

Виділення частки спільної часткової власності в натурі має бути закріплене нотаріально засвідченим договором. Законодавці кажуть, що така процедура є обов’язковою і підкреслюють її значення для процедур із виділеними частинами спільного майна. Відповідно до п. 4 ст. 358 гол. 26 Цивільного Кодексу України, якщо договір між співвласниками запевняли у нотаріуса, то його положення є обов’язковими і для особи, яка набуває частку у праві спільної часткової власності на дане майно.

Нюанси вказівки в натурі частки часткової власності

У договорі про виділення в натурі частки часткової власності, співвласники визначають які речові об’єкти відповідають певним часткам розділу при записі у вигляді арифметичних дробів або відсотків.Наприклад, співвласники мають намір розділити квартиру, площа якої 160 м2 у такому співвідношенні: 66% належать особі «А» та 34% — особі «Б».

Для уточнення потрібно вказати поділ у вигляді дробів: «дві третини квартири» та «одна третина квартири». Також визначають, які приміщення відносять до цих дробових та процентних значень. Такий запис необхідний у разі розгляду договору у суді. Якщо цього не зробити, суд може винести рішення щодо поділу без розмежування. Питання, яке конкретне приміщення у квартирі комусь належить, залишиться не вирішеним. Це буде причиною продовження суперечки між власниками.

Compare Listings