We found 0 results. View results
Your search results

Розмін квартири

22.11.2023

Розмін квартири – це коли одну нерухомість розмінюють на дві чи більше менших розмірів.
АН «Оксаген» пропонує розглянути, яке підводне каміння буває, і що варто врахувати при розміні.
Щоб зробити розмін квартири, власник має зібрати такі документи:

  • – документ, що встановлює право, що визначає приналежність квартири;
  • – Кадастровий паспорт;
  • – Витяг з будинкової книги та копія фінансового особового рахунку;
  • – документ, який встановлює оцінну вартість;
  • – Документи, що засвідчують особу всіх сторін угоди (паспорти та свідоцтва про народження).

Навіщо розмінювати нерухомість?

Квартира вважається дорогою купівлею для більшості українців: одні купують квартиру з невеликою площею, інші – вкладають кошти в новобудови на ранніх етапах будівництва об’єкту, треті – орендують та збирають на покупку власного житла. Але трапляються випадки, коли власники повинні вдатися до обміну власної квартири.
Таке може статися:

  • – під час розлучення;
  • – коли батьки змінюють місце проживання для покращення житлових умов дітей;
  • – при розподілі спадщини;
  • – за фінансових труднощів.

Для того, щоб провести розмін житла, потрібно пройти процедуру приватизації (якщо вона не була проведена раніше) і отримати письмову згоду всіх власників на цю процедуру.Якщо власники не дійшли згоди, то питання вирішується в суді, що забирає час, гроші та нерви, і результат не завжди задовольняє всі сторони процесу.

Способи обміну житла

Умови обміну залежать від оцінної вартості, місця розташування, квартири, кількості кімнат та інших аспектів.

Є кілька способів обміну нерухомості

Договір купівлі/продажу (зустрічна купівля)
Власники продають своє житло та одночасно купують кілька інших квартир (залежить від фінансового стану).
Незалежно від причин розміну житла, необхідно звернутися до досвідченого фахівця для отримання консультації щодо ситуації. Паралельно займіться пошуком варіантів – це робиться самостійно, або за допомогою агентства нерухомості. Професійні ріелтори підберуть різні варіанти розміну квартири, спираючись на викладені вимоги – за місцем розташування, вартістю об’єкта або іншим умовам. Хоча такі послуги і не безкоштовні, але вони значно економлять час власників, при цьому агентство зацікавлене у законності правочину.
Для укладання договору купівлі-продажу знадобиться стандартний пакет документів:

  • – документи, що підтверджують особу кожного з власників нерухомості;
  • – документи, що встановлюють право на житло;
  • – витяг з реєстру;
  • – довідка із ЖЕКу (форма №3);
  • – довідка про відсутність арешту на квартиру чи податкової заборони на передачу прав на майно.

Разом з пошуком покупців обміну відбувається пошук варіантів для покупки кількох об’єктів нерухомості. Найчастіше всі правочини проводять в один календарний день, і власники отримують у користування куплену нерухомість згідно з умовами підписаної угоди.

Договір міни
Такий варіант останнім часом не такий популярний в Україні. За допомогою цього договору відбувається обмін житла на житло з доплатою чи без. Такий варіант підходить, наприклад, якщо здійснюється розмін трикімнатної квартири, а варіант, що підходить за вимогами власників, набагато дешевше. При цьому отримана вигода через час витрачається на покупку власної квартири чи оренди. У такій ситуації обов’язковою є оцінка нерухомості з метою оподаткування.

Розмін квартири, яка взята в іпотечний кредит
Житло, куплене за допомогою іпотечного кредиту, до певного моменту належить банку, тому без його дозволу неможливо робити будь-які дії із заставною нерухомістю. Отримати позитивну відповідь на своє прохання позичальнику складно – банки не довіряють подібним операціям (також заборона на такі дії з нерухомістю можуть бути прописані в договорі).
Але якщо кредитор отримає схвалення, потрібно виставити об’єкт на продаж, знайти зацікавленого покупця і підготувати документацію. Далі квартиру розмінюють за допомогою договору купівлі/продажу.

Підсумок

В результаті квартиру можна розміняти двома способами, хоча деякі фахівці стверджують, що поняття «розмін» юридично застаріло і рекомендують скористатися зустрічною покупкою.

Compare Listings