We found 0 results. View results
Your search results

Складнощі під час продажу квартири

21.11.2023

Сьогодні продаж квартири – це непростий та досить трудомісткий процес, який безпосередньо залежить від наявності правильно оформленого пакету документів, кількості власників та інших моментів. Не завжди продаж квартири відбувається за одним сценарієм. Часто продавцям необхідно зібрати більше довідок, дозволів та інших документів. До таких угод належить нерухомість з обтяженнями, що належить дітям або недієздатним людям, а також нерухомість, яка належить кільком власникам та інші випадки.

Продаж квартири з урахуванням прав неповнолітнього
За законодавством України, незалежно, чи має дитина частку в квартирі або просто зареєстрована, порядок укладання угоди відрізняється. Це прописано у Цивільному, Житловому, Сімейному кодексах, Конституції України та інших законах. Якщо серед власників є діти, продати нерухомість можливо лише надавши йому нову житлову площу, яка буде відповідати попередній. Це контролюють Органи опіки та піклування (ООП). Без їхнього дозволу нотаріус не проводитиме угоду і надалі вона може бути визнана недійсною. Якщо дитина тільки прописана, необхідно їй лише надати нове місце проживання. Такий самий порядок існує для недієздатних громадян.

Продаж квартири в заставі
Застава вважається також видом обтяжень. Продати нерухомість, яка перебуває в заставі, можна лише з дозволу банку. Угода ускладнюється наявністю третьої сторони, зацікавленої у платоспроможності покупця.Банк виставляє свої умови і необхідно знайти покупця, який буде згоден на них. Банк контролює саму угоду, оскільки зацікавлений у її безпеці.

Продаж квартири у спільній частковій власності
Якщо є кілька власників, то вони мають право продати кожну зі своїх частин, але спочатку частки мають бути виділені. Це сказано у Цивільному кодексі (361 стаття). Також перед продажем своєї частини необхідно запропонувати її спочатку всім власникам, оскільки вони мають переважне право покупки. Якщо вони відмовляються, власник має право на продаж. Як правило, покупці шукають окремі квартири чи будинки, у цьому й полягає проблема. Набагато зручніше, якщо хтось з інших власників купує частку, виплачує компенсацію та житлоплоща стає повністю його власністю.
Буває, що всі власники хочуть продати нерухомість, тоді вони отримують грошову компенсацію відповідно до їх частин. Для цього потрібні додаткові довідки, дозволи, згоди тощо.
Є випадки, коли продаж нерухомості неможливий. Це:

  • аварійність будинку, квартири визнані нежитловими, та проводити юридичні угоди забороняється;
  • арешт, власник не може вільно розпоряджатися своїм майном.

Перед продажем квартири продумайте всі моменти. Якщо є якісь ускладнення, дотримуйтесь особливих умов продажу. Тільки так угода буде визнана дійсною.

 

 

Compare Listings