We found 0 results. View results
Your search results

Створення національного фонду орендного житла

23.11.2023

Проектом нового закону “Про орендне житло” гарантуються пільги забудовникам, а також забороняється продаж таких видів житла.
Дискусії щодо створення спеціального фонду орендного житла на території України вже тривають кілька років. Було запропоновано різні схеми, зокрема й методи оренди квартир із наступною можливістю викупу. Тому Міністерством будівництва, регіональної політики та ЖКГ було підготовлено спеціальний проект закону, який роз’яснив усі ці питання.

Орендне житло та його суть

Згідно з новим проектом закону, орендним житлом вважається таке, що розташовується безпосередньо в орендному будинку. Формування цього фонду проводитиметься за рахунок будівництва нових спеціалізованих будинків, а також тих, які побудовані та введені в експлуатацію не більше ніж 3 роки тому. Споруджуватися такі будинки будуть як за рахунок місцевого та державного бюджету, так і за безпосередніх грошових вливань приватних коштів. У цьому випадку площа нежитлових приміщень таких будівель не повинна перевищувати 20% загального розміру будинку, а квартири можуть обладнатися побутовою технікою, меблями і т.д.

Орендні переваги

Будівельні компанії за проектом мають зацікавлюватись за рахунок надання значних пільг. Земельні ділянки для такого типу будинків повинні надаватися з володінь комунальної та державної власності у постійне користування та на безоплатній основі. Сам же забудовник буде звільнений від усіляких сплат пайових внесків на покращення інфраструктури населених пунктів.Законопроект також передбачає виключення можливості маніпуляції орендним житлом. Варто зазначити, що зміна статусу у орендного будинку або його переобладнання під нежитлові приміщення заборонені. А виключити такий будинок із спеціального реєстру можна буде лише не раніше як через 10 років після внесення його до цього списку.

«Ні» продаж

Раніше було обговорення щодо реалізації держпрограми, яка передбачає подальший викуп квартири орендарем. Але в проекті закону чітко зазначено, що даний вид орендного житла використовується і передається виключно як оренда і не може бути переданий у власність будь-якого мешканця. Також у власність не можна передавати додаткові та нежитлові приміщення таких будинків.

Процедура знімання та система обліку

Облік орендного житла надано місцевим органам влади, які наповнюватимуть спеціальний реєстр з відкритим доступом. Процедуру знімання буде проводити таким чином: управитель або безпосередній власник орендного будинку в місцевих друкованих ЗМІ або за допомогою інтернет-ресурсів розміщує оголошення про намір здати будинок в оренду, оголошуючи всі його характеристики. Потім, у порядку надходження заяв, укладатимуть безпосередньо договори оренди.
Також слід зазначити, що не менше 10% житлових приміщень будуть здані громадянам, які перебувають на обліку та вимагають покращення умов житла. Але при цьому орендувати таку житлову площу не зможуть особи без громадянства та іноземні громадяни.
Законопроект також передбачає порядок зміни орендної плати. Вона не повинна міняти частіше 1 раз на рік.У цьому випадку управитель або представник власника будинку повинен повідомити орендаря про це не пізніше ніж за 30 календарних днів до набуття чинності змін, надавши всі обґрунтування підвищення вартості.

Очікування

Багато хто сподівається, що додаткові пільги інвесторам під будівництво орендних будинків почнуть стимуляцію зростання житлового будівництва та залучать кошти для будівельної галузі, що позитивно позначиться на економіці України.

Compare Listings