We found 0 results. View results
Your search results

Чи можливо накопичити на власну квартиру?

22.11.2023

З 2014 р. ціна нерухомості на ринку суттєво знизилася, а знецінення гривні та високий рівень інфляції погіршили купівельну спроможність українців. АН «Оксаген» вирішило дізнатися, чи є можливість простим українцям купити власне житло.

Стартовий капітал

Фахівці  за фінансовою грамотністю впевнені, що працюючі громадяни в змозі щомісяця відкладатиме 10–30% свого доходу. На сьогоднішній день середня заробітна плата складає 7500 гривень. Для стартового капіталу знадобиться близько 1 року. Якщо протягом цього часу накопичувати по 30% середньої зарплати, то можна зібрати 27 000 гривень. Далі експерти радять примножувати кошти за рахунок розміщення капіталу у банку. Нині середня ставка за депозитами у гривні становить 12–13%.

Але слід нагадати, що частина заощаджень «з’їсть» інфляція. Якщо вона обчислюватиметься, наприклад, 10% річних, то через 7 років 400 000 гривень коштуватимуть як 205 000 гривень у 2017 р. Також треба пам’ятати, що гривня постійно дешевшає, а ціна нерухомості залежить від курсу у.о. Всі ці фактори фактично позбавляють пересічного громадянина можливості купити свою квартиру.

Якщо Ви отримуєте середню заробітну плату, то накопичувати на власну нерухомість потрібно кілька десятиліть.За підрахунками фахівців, щоб купити квартиру потрібно щомісяця відкладати близько 10 000 гривень. Держстат додає, що близько 80% працюючих українців отримують менше 10 000 гривень. При цьому якщо у Вас немає власного житла, то до покупки доведеться його орендувати.

Ті, хто може відкладати достатню суму, експерти рекомендують зібрати гроші для початкового вкладу, а потім зайнятися пошуком відповідних варіантів.

Якщо Ви збираєтеся покласти кошти на депозит, то пам’ятайте, якщо банк збанкрутує, то  від Фонду гарантування вкладів отримаєте не більше ніж 200 000 гривень. Тому краще відкрити кілька депозитів у різних банках та в різних валютах.

Кредитні програми

У кого ж немає можливості відкладати заощадження, є іпотека та лізинг.

Що стосується іпотеки, то її вартість за останні кілька років істотно знизилася. Якщо раніше ставки були на рівні близько 30% річних, то зараз – 20–25%. Фахівці з кредитування попереджають, що для банків іпотека – це певний ризик, так що її надають не всі фінустанови. Тому банки надають іпотеку лише клієнтам з високим доходом та гарною кредитною історією.

У такому разі ставка може бути навіть нижчою. Але банки будуть дуже уважними до потенційного позичальника.Потрібно зрозуміти, що ставка включає ставку по депозиту, витрати на інфраструктуру і прибуток, без якої не працює жоден банк.

Лізингові програми

Нещодавно Державна іпотечна установа повідомила про плани запустити програму лізингу. На перших етапах учасниками проекту стануть ветерани АТО, але влада запевняє, що проект має охопити бюджетників. Якщо ж в Україні робота ринку цінних паперів вийде на новий рівень, завдяки якому Державна іпотечна установа отримує прибуток, то за кілька років лізинг стане доступним усім.

Суть лізингу полягає в тому, що поки не буде виплачена вся сума, людина проживає в квартирі на правах орендаря. Сплачувати гроші можна до 20 років. Державна іпотечна установа повідомила, що для квартири, площа якої становить до 50 кв.м. щомісячна виплата складає 5000 – 6000 гривень. Після останнього внеску орендар стає повноправним власником квартири.

Загалом, експерти ринку нерухомості стверджують, що без стартових коштів, отримуючи середню заробітну плату, важко купити квартиру. Іпотека збільшить витрату приблизно в 2 рази, а програма лізингу в Україні на сьогоднішній день недостатня.

Compare Listings