We found 0 results. View results
Your search results

Обираємо земельну ділянку під будівництво будинку

22.11.2023

Керівник Корабельної філії АН «Оксаген» Чопорова Наталія Миколаївна розповість про те, як правильно вибрати ділянку під будівництво.

Підбір місця під будівництво повинен вибиратися задовго до планування будинку. Правильно обраний ділянку – це запорука довгої експлуатації будівлі, а також комфорту та зручності всіх мешканців.

В іншому випадку можливі:

  • – просідання фундаменту, поява тріщин та інших дефектів;
  • – регулярні підтоплення;
  • – віддаленість від об’єктів інфраструктури, транспортних розв’язок та населених пунктів;
  • – слабкі інженерні комунікації (перебої з електрикою, водою чи газом).

Спочатку потрібно вирішити, яка площа має бути біля ділянки і чи буде будинок населений цілий рік або лише теплий період. Залежно від призначення змінюються експлуатаційні характеристики, а також потрібна необхідна площа для:

  • – ведення сільськогосподарської діяльності;
  • – установки альтанки, гойдалок;
  • – мангальної зони та інших доповнень.

Самостійно або за допомогою фахівців складіть проект, де повинні бути вказані місця та розміри всіх будівель, дерев, доріжок та інших зон. Це допоможе зрозуміти, яку конфігурацію повинна мати ділянка та продемонструє розташовані там об’єкти. Також необхідно проконсультувати розміщення всіх елементів згідно з нормами СНіП. Вважається, що оптимальне співвідношення площі ділянки до площі будинку – 10:1, а форма – квадратна.

Після визначення площі потрібно починати пошук земельної ділянки. Зверніться до агентства нерухомості, викладіть необхідні критерії та сплатіть послуги. Можна самостійно вибрати земельну ділянку, а сам процес можна поділити на кілька етапів.

Особливості ґрунту

Стан грунту впливає на вигляд фундаменту та вибір будматеріалів. Визначення складу ґрунту значно спростить будівництво та подальшу експлуатацію будинку.

Покупець також повинен визначити глибину залягання ґрунтових вод, які впливають на стійкість будинку. Весною легше відрізнити ділянки з високим заляганням ґрунтових вод – на них більше рослинності. Якщо ділянка поблизу річки враховуйте ймовірність сезонних підтоплень.

Екологія

Переконайтеся, що поряд ділянкою немає об’єктів, які забруднюють довкілля:

  • – заводи;
  • – полігони побутових відходів;
  • -ТЕЦ;
  • – тваринницькі комплекси та інші.

Вода

Є 2 варіанти:

  1. – буріння свердловини та облаштування колодязя;
  2. – підключення до централізованого водопостачання.

Якщо зібралися бурити свердловину, обов’язково проаналізуйте якість води з підземних джерел. За наявності централізованого водопостачання заздалегідь дізнайтесь про можливість підключення (є випадки, коли це робити заборонено) та вартість послуги.

Електропостачання

Якщо ділянка знаходиться в місті, то це питання вирішується легко, але в сільській місцевості та дачних поселеннях підключення може викликати труднощі. Потрібно з’ясувати, яка компанія займається підключенням до електромережі і чи взагалі така можливість.

Газопостачання

На сьогоднішній день складно знайти населені пункти, які не підключені до системи газопостачання, але для віддалених земельних ділянок це може бути проблемою. Т.к. купівля газових балонів досить витратна справа (особливо якщо їм опалювати), заздалегідь вирішите питання підключенням до газової труби.

Каналізація

У більшості приватних будинків облаштовано індивідуальну систему скидання відходів з можливістю доступу спецтехніки. Будівництво вигрібної ями та своєчасне викачування відходів із неї – витратна процедура. У деяких випадках будинок на вибраній ділянці можна підключити до суспільної каналізаційної системи.

Інфраструктура

У міській місцевості це питання не таке актуальне, хоча вартість ділянок набагато дорожча. Але в селах та котеджних поселеннях наближеність об’єктів інфраструктур – один із головних факторів у разі постійного проживання.

Також не варто забувати про стан доріг. Чи зможе ними проїхати автомобіль, спецтехніка, чи легко розминутися зі зустрічною машиною? Близькість зупинок громадського транспорту забезпечать додатковий рівень зручності пересування.

Перевірка документів

Переконайтеся в наявності та справжності всіх документів для продажу землі:

  •  паспорт продавця;
  • – державний акт на право власності (і документ, на підставі якого його було отримано);
  • – довідка про відсутність арештів;
  • – довідка про присвоєння кадастрового номера.

Ще раз переконайтеся, що ділянка призначена для тих цілей, які зазначені у планах будівництва будинку.

Тепер залишається оформити угоду відповідно до законодавчих норм і сплатити податки, якщо це потрібно.

Compare Listings