We found 0 results. View results
Your search results

Житло для дитини: що потрібно знати?

21.11.2023

Питання придбання власних квадратних метрів гостро стоїть у кожній українській родині. Не рідко батьки купують і оформлюють квартиру на свою дитину. Як правильно це зробити?

В Українському законодавстві немає обмежень чи заборон щодо права придбання житла на когось із сім’ї: чоловіка, дружини чи навіть дитини. Все, що стосується гарантування прав неповнолітніх, цим питанням у країні управляють органи опіки та піклування. Саме вони дають угоду на здійснення угоди купівлі-продажу нерухомого майна, з якою дитину пов’язують будь-які майнові права.

Повна громадянська дієздатність, згідно з Українським законодавством, настає з 18 років, у зв’язку з цим всі операції з нерухомістю, від імені дитини, здійснюють його законні представники:

  • батьки (усиновлювачі);
  • опікуни;
  • законні представники у випадках, встановлених законом.

Незважаючи на відсутність права підпису, власником житла є безпосередньо дитина.

Процедура оформлення купленої квартири на дитину

Оформлення придбаної квартири на неповнолітню дитину, досить не простий процес.Для отримання позитивного результату необхідно зібрати необхідний пакет документів та отримати дозвіл від органів опіки та піклування за місцем проживання. Рішення органу опіки приймається на засіданні, яке проводитиметься двічі на місяць.

У тому випадку, коли дитина досягла 16-річного віку, перебуває в законному шлюбі або є суб’єктом підприємницької діяльності, то необхідність отримання дозволу від органів опіки відпадає.

Для отримання дозволу від органів опіки необхідно:

  • звернутися до місцевого органу опіки та піклування;
  • збирати необхідний пакет документів (паспорт, свідоцтво про народження та інші);
  • отримати акт обстеження об’єкта нерухомості, який планується придбати, працівником місцевої адміністрації;
  • бути присутнім на засіданні комісії, яка приймає рішення (видається протягом 10 робочих днів).

Рішення приймається окремо, за кожним конкретним випадком і за конкретним об’єктом нерухомості. Тобто можливості отримати дозвіл на придбання нерухомості в майбутньому немає. При оформленні договору купівлі-продажу обов’язковою вимогою є умова, що неповнолітній зареєстрований за місцем проживання одного з батьків.

Як продати або здати в оренду такий об’єкт нерухомості?

При продажу нерухомого майна неповнолітньої особи, обов’язковою умовою є необхідність придбання дитині нового об’єкта нерухомості, замість проданої, при цьому заборонено погіршувати житлові умови дитини. Що стосується оренди, то при офіційному оформленні угоди необхідно отримати згоду від органів опіки.

У чому плюс покупки житла для дитини?

Основним плюсом даного процесу, є забезпечення дитини особистим житлом. Поки дитина проживає з батьками, таку нерухомість можна здати в оренду, до повноліття дитини і початку самостійного проживання. Також це хороший спосіб отримувати додатковий дохід і гарантія того, що дитина не залишиться без житла у разі розірвання шлюбу батьками. Ще однією перевагою такого виду угоди можна назвати знижену ставку податку на нерухомість фізичних осіб.

Compare Listings