We found 0 results. View results
Your search results

Податок на нерухомість у 2020: оплата, штрафи

20.11.2023

Наближається час оплати податку на нерухомість, це один з обов’язкових податків. До 1 липня громадянам України мали надіслати повідомлення з податкової, а до вересня їх необхідно сплатити.

Кому не потрібно сплачувати податок 

Згідно зі статтею 266 Податкового кодексу України, платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, які є власниками нерухомості на території України.

Податок платять не всі.Є випадки, коли сплата податку не потрібна:

  • нерухомість, яка у власності органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • житлова нерухомість, яка непридатна для проживання, а також в аварійному стані;
  • об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що знаходяться в зонах відчуження та відселення;
  • будівлі промисловості, сільськогосподарських товаровиробників;
  • будинки нежитлової нерухомості, які використовуються для малого та середнього бізнесу та реалізують свою роботу у тимчасових спорудах для підприємницької діяльності та/або у малих архітектурних формах та на ринках;
  • житлова нерухомість, в якій проживають багатодітні або прийомні сім’ї.

 Заплатити податок потрібно власникам: 

  • квартир, площа яких перевищує 60 кв. м;
  • житлових будинків площею більше 120 кв.м;
  • інших типів об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, площею понад 180 кв. м.

Фахівці підкреслюють, що дані ліміти на нерухомість не діють для юридичних осіб. Юридичні особи повинні самостійно обчислювати суму податку та подавати декларацію.

Що стосується сум податку, він не повинен перевищувати 70,8 грн. м., оскільки з початку 2020 року розмір мінімальної зарплати становив 4723 грн. Суму визначають місцеві поради.

Які штрафи за несплату податку на нерухомість

Якщо ви затримали оплату на строк до 30 днів, розмір штрафу складає 10% від суми податку. Якщо не платили більше за місяць — 20% суми боргу. Після закінчення термінів сплати на суму податкового боргу нараховується пеня із розрахунку 120% річних ставки НБУ.

Які існують пільги на сплату податку на нерухомість

Українців звільнили від сплати податку на нерухомість і землю за березень (закон № 540-IX). Уся сума податку буде зменшено на один місяць. Варто зазначити, що пільги будуть враховані при розрахунку податку за 2020 рік податковий (звітний) рік.

Навіщо податок на нерухомість 

Податок на нерухомість існує в багатьох країнах. Гроші, сплачені з податку, надходять до місцевих бюджетів і для них це невеликий, але податок. Наприклад, у 2019 році українці сплатили 356 млн грн. цього податку.У Європі кошти йдуть на розвиток суспільного простору та на покращення якості життя.

Compare Listings