We found 0 results. View results
Your search results

COVID-19: як пандемія може позначитися на архітектурі та дизайні

20.11.2023

2020 став воістину роком сюрпризів і, здебільшого, неприємних. Одним із головних таких сюрпризів стала епідемія коронавірусу, яку Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) визнала пандемією. COVID-19 приніс безліч проблем у світову економіку загалом та будівельну сферу, зокрема. У цій статті ми поговоримо про те, як може позначитися пандемія на архітектурі та дизайні інтер’єрів.

У світовій історії пандемії надавали значний вплив на архітектуру. Так, у 19 столітті епідемія холери сприяла появі каналізації та водопроводу, оскільки причиною поширення інфекції стала тотальна антисанітарія.

На початку 20 століття з’явився такий напрямок у дизайні як модернізм. Причиною його появи стала епідемія туберкульозу. Туберкульоз або сухот (так його називали на той час) передається повітряно-краплинним шляхом, хворого потрібно ізолювати, більше того, йому потрібне свіже повітря і багато сонця. А популярні на той час будинки мали погану вентиляцію і були досить темними. У зв’язку з цим, відомі архітектори тих часів, такі як Ле Корбюзьє, Алвар Аалто та інші, почали пропонувати дизайни будинків з великими вікнами та гарною вентиляцією. Саме тоді на зміну тьмяним вікторіанським інтер’єрам прийшов модернізм із просторими, наповненими світлом кімнатами та гарним доступом свіжого повітря. Тоді ж з’явилося крісло адірондак, яке залишається популярним видом садових меблів і зараз. У ньому було зручно приймати сонячні ванни хворим на туберкульоз.

Пандемія коронавірусу також змусила задуматися сучасних дизайнерів та архітекторів. Самоізоляція зробила набагато популярнішими приватні заміські будинки і життя подалі від людей. Попит на квартири різко впав. Багато хто перейшов на віддалений вид роботи і, у зв’язку з цим, почав масово перебиратися в будинки, розташовані подалі від міської суєти.

Що може змінитися у будівельній галузі у зв’язку з пандемією:

    • через закриття кордонів стануть популярнішими вітчизняні виробники будівельних та оздоблювальних матеріалів;
    • будинки та квартири стануть багатофункціональними (зі спортзалами, шкільними класами, офісами і так далі), кожен квадратний метр буде корисно використовуватися ;
    • найбільш переважними будуть матеріали, що легко чистяться;

Ще більш популярними стануть декоративні кімнатні рослини і навіть городи на підвіконні;

Класичний стиль, як і раніше, втрачатиме популярність, а сучасні напрямки і скандинавський стиль будуть у тренді.

У висновку слід додати, що коли б не закінчилася пандемія COVID-19, люди стали більше цінувати свій будинок і затишок у ньому, а всім відомий вислів “Мій дім-моя фортеця! ” стало ще актуальнішим.

Compare Listings