We found 0 results. View results
Your search results

Шахрайські схеми з нерухомістю, про які потрібно знати

20.11.2023

Нерухомість приваблює шахраїв насамперед швидким і великим «гонораром». Щоб убезпечити себе і не потрапити на аферистів, потрібно знати, за якими схемами працюють шахраї та дотримуватися простих правил.

Підробка документів

Найбільш високі ризики стати жертвою шахраїв при покупці квартири, коли використовуються підроблені документи. Іноді їх дуже важко вирізнити без експертизи. Шахраї використовують фальшиві печатки державних реєстраторів, нотаріусів, судів та навіть Мін’юсту України. Також можуть використовуватися прострочені чи недійсні довіреності.

Раптові спадкоємці

Існує ще одна схема, пов’язана зі спадщиною. Відбувається це насамперед через недосконалість закону та «нічийність» майна покійного. Продається квартира за низькою ціною, квартира отримана у спадок, проходить угода купівлі-продажу, а потім з’являється інший спадкоємець. Як результат, правочин може бути визнаний недійсним.

Завдаток 

Часто шахраї використовують різні схеми, пов’язані із задатками. Трапляється, що з кількох покупців чи орендарів береться завдаток, а шахраї з грошима просто випаровуються.

Продаж квартири з обтяженнями

Покупець, який не перевірив факт наявності обтяжень, ризикує залишитися ні з чим. Квартира може бути заставою у банку або взагалі перебуває під арештом.Банк як заставник у разі неповернення кредиту зверне стягнення щодо застави, а арешт практично означає наявність спірних претензій на квартиру. Власник не має права продати житло, яке знаходиться у заставі у банку або під арештом.
Існують і інші схеми обману продавців і покупців нерухомості і вони можуть бути набагато витонченішими. Тому потрібно бути уважним перед кожним етапом угоди. Як відомо, аферисти уникають агентств нерухомості, оскільки це зайві свідки, зайві питання, професійний ріелтор побачить шахрая і завадить йому заробити чорні гроші.
Ніколи не втрачайте пильності. Шахраї прагнуть провести угоду якнайшвидше. Побачивши дешеву пропозицію, люди охочіше заплющують очі на різні нестиковки.

Compare Listings