We found 0 results. View results
Your search results

Що вигідніше – збудувати або купити будинок

20.11.2023

Мрії про будинок відвідують багатьох – адже це означає свободу: тиша, чисте повітря, спів пташок вранці, зелений газон, відсутність сусідів за стіною.
Будинок можна побудувати або купити вже готовий. Щоб визначитися, варто враховувати витрати на об’єкт, вимоги до його конфігурації, терміни, протягом яких вдасться заселитися, можливість внесення відразу всієї суми та інші фактори. Ви повинні поставити собі питання: скільки ви можете чекати до новосілля, чи ви хочете вникати в будівельні питання, контролювати хід будівництва і т.д.

Будівництво вдома 

Якщо поспішати нікуди, можна вибрати варіант будівництва будинку. Для цього потрібен проект, матеріали, виконавці та ділянка землі. Плюси такого варіанту в тому, що можна втілити будь-які бажання і зробити будинок зручним для кожного члена сім’ї. Також у цьому випадку є можливість контролювати роботи та позбавити себе подальших ремонтних робіт. Можна вкладати гроші у будівництво поступово, але продовження будівництва подорожчає будинок.
Виграти на будівництві вийде у разі, якщо вдало оптимізувати витрати, підібрати оптимальні за якістю та ціною будівельні матеріали. Спочатку збудувати будинок здається вигідніше, але це тільки тоді, коли вже є ділянка з комунікаціями.А якщо до суми будівництва додати витрати на оформлення, проектування, підключення до комунікацій та покупку самої ділянки, швидше за все, доведеться витратити стільки ж або більше, ніж на покупку готового будинку. Якщо ви додасте роботу підрядника, до суми додається ще 10-20%.
Будувати будинок підходить тим, хто може почекати з переїздом від кількох місяців до двох років – залежно від технології будівництва. Стільки часу потрібно на оформлення паперів, прокладання комунікацій, зведення житла, зовнішнє та внутрішнє оздоблення, облаштування інтер’єру.

Покупка готового будинку 
Купівля готового будинку підходить для тих, хто не хоче займатися будівництвом і немає на це часу. Купивши готовий будинок, ви житимете на території з розвиненою інфраструктурою. Плюси в тому, що ви зможете швидко в’їхати і не знадобиться багато часу на ремонт. Але при покупці готового будинку доведеться виплачувати відразу всю вартість об’єкта, тому такий варіант підходить, якщо вже є потрібна сума.
Купівля будинку обходиться дешевше, не потрібно прокладати комунікації, також не потрібно оформлювати дозволи та папери на будівництво.

Якщо грошей на покупку готового будинку немає, можна ще розглянути такі варіанти: 

  •  купити будинок поменше, який пізніше дозволить зробити добудову;
  •  купити старий будинок, який коштує дешевше і пізніше його перебудувати.

Щоб визначитися, що вигідніше – будувати або купувати будинок, потрібно загалом зробити аналіз ситуації. Купівля готового будинку може коштувати дешевше, ніж будівництво, але при цьому потрібно мати всю суму або брати кредит. Купивши готовий будинок, ви відразу зможете переїхати і не потрібно займатися будівництвом або оформленням паперів. А якщо побудувати будинок, то він відповідатиме вашим бажанням та запитам.

Compare Listings