We found 0 results. View results
Your search results

Що таке ОСББ та навіщо його створювати

21.11.2023

ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Це поняття відносно нещодавно увійшло у життя українців, хтось уже є повноправним учасником такої організації, а хтось лише щось чув про неї. У цій статті ми постараємося розібратися, що таке ОСББ і чи потрібно його створювати.
Крім ОСББ існують інші варіанти управління багатоквартирними будинками. Це може бути:

– управління співвласниками безпосередньо (підходить для невеликих будинків клубного типу, де кількість співвласників невелика);

– домоуправитель або керуюча компанія (призначається, як правило, автоматично у разі не ухвалення співвласниками рішення про форму управління будинком).
Розглянемо основні особливості ОСББ:

  1. Насамперед, створюючи ОСББ, мешканці будинку беруть на себе відповідальність за стан будинку та прибудинкової території. Насправді, згідно із законом, вже купуючи квартиру, суб’єкт стає відповідальним.
  2. Відповідальність насправді не така вже й страшна, зате є безліч позитивних моментів, одним із яких є контроль фінансів та вибір певних підрядників. Ми часто чуємо таке, що люди не розуміють, куди йдуть гроші, перераховані компанії, що управляє, будинки залишаються в жалюгідному стані, сміття не вивозиться своєчасно і так далі. Створення ОСББ унеможливлює цей недолік, оскільки бюджет розподіляється безпосередньо співвласниками будинку. Понад те, з’являється можливість вибрати підрядника, а чи не користуватися неякісними послугами нав’язаної компанією організації.
  3. Забудовник, здавши будинок в експлуатацію, дуже часто залишає по собі безліч недоробок, які жодна управляюча компанія виправляти не стане, а створення ОСББ дозволяє загальними силами усунути існуючі проблеми.
  4. Якщо через будь-які причини, немає можливості займатися питаннями будинку, то створення ОСББ передбачає можливість найняти керуючу компанію самостійно і за бажання змінити її надалі.
  5. Законодавство передбачає для ОСББ участь у програмах підтримки, які спонсоруються за рахунок держави, місцевої влади чи громадських організацій. Зараз, наприклад, найпопулярнішою з таких програм є програма покращення енергоефективності.

Процес створення ОСББ за пунктами:

  1. Необхідно створити ініціативну групу, що складається щонайменше з трьох активістів, які є співвласниками будинку. Створення такої групи слід зафіксувати у проколі, підкріпленому підписами кожного з членів.
  2. Зібрати інформацію про мешканців та створити реєстр. Цю інформацію можна отримати у Центрі надання адміністративних послуг (якщо будинок зданий в експлуатацію після 2013 року) або у БТІ (якщо будинок старший за 2013 рік).
  3. Провести низку підготовчих заходів щодо створення ОСББ. Це своєрідна передвиборча кампанія. Потрібно провести збори мешканців будинку, переконати всіх, хто сумнівається, розповісти про всі переваги створення такого об’єднання тощо.
  4. Провести настановні збори, попередивши співвласників про які не раніше, ніж за два тижні.Установчі збори необхідні для затвердження терміну проведення остаточних установчих зборів.
  5. Провести установчі збори, на яких необхідно призначити голову та секретаря. Саме вони вестимуть збори та складатимуть протокол результатів голосування. Створення ОСББ є законним за наявності понад 50% голосів власників загальної площі будинку та нежитлових приміщень, таким же чином приймаються і подальші рішення зборів ОСББ, що вже існують. Якщо з якоїсь причини на збори з’явилися не всі співвласники будинку, і необхідна кількість голосів не була набрана, то протягом 15 днів можна провести письмове опитування мешканців. Після прийняття позитивного рішення про створення ОСББ необхідно призначити відповідальну особу, яка займеться поданням необхідних документів для державної реєстрації, а також затвердженням статуту. Також потрібно обрати ревізійну комісію та управління ОСББ.
  6. Зареєструвати ОСББ як юридичну особу. Офіційна реєстрація здійснюється безкоштовно у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), після цього подається заява до податкової інспекції, щоб набути статусу неприбуткової компанії.

 

Compare Listings