We found 0 results. View results
Your search results

Оплата комунальних послуг у орендованому житлі: хто має платити?

21.11.2023

Збільшення вартості комунальних послуг негативно впливає як на рівень життя безпосереднього власника житла, так і на того, хто це житло орендує.  Всі нюанси щодо проведення оплати за користування комунальними послугами визначаються та обумовлюються орендодавцем та наймачем заздалегідь за взаємною згодою. Як би там не було, рішення про те, яка сторона покладає на себе обов’язок з оплати комунальних послуг і яким способом, має бути зазначено в договорі про оренду нерухомості. 

Безпосередньо договір є підтверджуючим документом, в якому чітко розписана процедура та порядок оплати за користування послугами ЖКГ. Договір гарантує, що при отриманні рахунку з оплати не виникне запитань про те, хто його має сплатити. В обов’язковому порядку в договорі зазначається, яка сторона та які саме послуги оплачуються, у який термін та яким чином.

У разі оренди тільки кімнати, вартість комунальних послуг має бути розділена між квартирантом та власником житла.

Коли йдеться про довгострокову оренду об’єкта нерухомості, то оплата комунальних послуг, згідно зі статтею 815 Цивільного кодексу України, покладається на орендаря, який зобов’язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

У Законі немає прямої заборони,сторонам самостійно визначати, хто оплачуватиме комунальні послуги, орендодавець чи орендар.

Compare Listings