We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати, купуючи нерухомість?

22.11.2023

Бувають ситуації, коли потенційний покупець стикається з нюансами, які заважають підписанню договору.
АН «ОКСАГЕН» пропонує розглянути, які деталі необхідно врахувати, оформляючи договір купівлі-продажу.

Не узаконені перепланування

Багато нерухомості, особливо квартир старого фонду, перенесли безліч коригувань – від зведення стін до збільшення площі балкона.
Бувають випадки, коли власники вирішили не узаконювати перепланування навмисно або не знають про законність такої дії, тому покупець має три варіанти:

– не узаконювати перепланування та купити нерухомість такою, якою вона є;

– не купувати нерухомість;

– самостійно оформити необхідні документи.

Зареєстровані діти, які не досягли повноліття

Такий факт не вважається негативним фактором при підборі житла. У продавців не завжди вистачає часу заздалегідь виписати дитину з різних причин:

– обмін житла;

– зустрічна покупка;

– переїзд в інше місто чи іншу країну інше.
Якщо під час переходу прав власності дитина, якій не виповнилося 18 років, зареєстрована у квартирі, то в майбутньому власник не матиме законних обставин для виселення. Тому сторони правочину мають обговорити момент зняття з реєстрації заздалегідь та дізнатися, чи це не оскаржать органи опіки.

Економія на податках

Трапляється, що покупцю пропонують вказати в договорі оцінну ціну, яка не відповідає реальній.Буває, що різниця між цими показниками сягає 80% ціни нерухомості, що знижує розмір податків. Проте проводити угоду у такому форматі ризиковано, т.к. у разі оскарження правочину в суді та його розірвання, продавець зможе повернути лише ту суму, яка прописана у документі. Тому, коли купуєте житло, проконсультуйтеся у юриста та уникайте подібних схем.

Нелогічні дії продавця

Трапляється, що власники поводяться нерозумно через отримані невірні дані. Наприклад, відмовляються платити за послуги рієлтора. Тому всі спірні моменти потрібно обговорювати заздалегідь і прописувати в попередньому та основному договорі.

Усні домовленості

Часто сторони домовляються про багато нюансів угоди в усній формі. Як результат, ніхто не несе відповідальності у разі суперечок.
Не довіряйте усним домовленостям – оформлюйте всі умови у письмовій формі, не забувши про акт приймання-передачі житла.

Compare Listings