We found 0 results. View results
Your search results

Чи зросте ціна на квартиру, якщо є укриття у новобудові?

11.01.2024

З початком повномасштабної війни в Україні стало актуальним питання облаштування укриттів в громадських місцях та житлових будинках. У серпні 2023 року Володимир Зеленський підписав закон про обов’язкову наявність бомбосховищ у новобудовах.

Вимоги до укриття в багатоповерхівці

Бомбосховище або укриття перш за все повинно виконувати захисну функцію. До цієї ж категорії відносяться протиреактивні укриття та швидкозбудовані споруди, які будують в особливих ситуаціях.

Бомбосховище повинно бути заглиблене в землю та мати железобетонне перекриття для захисту у разі прямого попадання снаряда. Також такі приміщення повинні забезпечуватися всім необхідним для перебування протягом кількох годин і більше.

Серед базових потреб — їжа, вода, туалет. У кожної людини також можуть бути індивідуальні потреби, такі як медикаменти, спеціальне харчування і так далі, тому про це варто подумати самостійно і заздалегідь.

Чи може вплинути наявність укриття на вартість житла?

Облаштування надійного укриття у новобудові зазвичай супроводжується додатковими витратами для забудовників. Таким чином є ймовірність, що вартість квадратного метра житла збільшиться. Ураховуючи створення додаткових заходів безпеки для мешканців це може бути обґрунтованим рішенням.

Точні цифри щодо додаткових витрат на обслуговування бомбосховища невідомі та залежать від різних факторів. Вартість утримання бомбосховища буде визначена після включення будинку в баланс компанії, що управляє. Вартість комунальних послуг також може збільшитись через додаткові витрати. Однак облаштування укриттів може прискорити термін здачі об’єктів в експлуатацію.

Закон спрощує процедуру передачі земельних ділянок для об’єктів цивільного захисту, що допоможе забудовникам отримати права на земельні ділянки для будівництва бомбосховищ за прискореною процедурою.

Чи може підвал бути укриттям?

Відповідно до будівельних норм підвал — це окреме приміщення для зберігання різних речей, встановлення технічного обладнання, облаштування пральних кімнат або додаткових житлових приміщень.

Жителі житлового будинку повинні мати доступ до підвалу, як і різні служби обслуговування. Підвали та бомбосховища різняться за призначенням і не можуть бути взаємозамінними. Обидва типи приміщень можуть існувати паралельно та виконувати свої першочергові функції.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings