We found 0 results. View results
Your search results

Документи без яких не можна продати квартиру на вторинному ринку в Україні

20.11.2023

У всіх продавців нерухомості виникає безліч питань з приводу того, які документи потрібні щоб продати квартиру. Одна з причин довгого продажу квартири – це відсутність належної передпродажної підготовки. А важлива складова передпродажної підготовки — це збирання документів, без яких не можна швидко вийти на угоду. Коли операцію потрібно провести терміново, саме відсутність повного пакету документів часом стає причиною вибору іншого об’єкта, стверджують фахівці ринку нерухомості.

Повний список документів, які потрібні для угоди купівлі-продажу на вторинному ринку, представлений у цій статті. Цей список актуальний для 2020 року. Підготувати документи учасники правочину можуть в агентстві нерухомості.

Документи продавця для угоди купівлі-продажу

Список документів для операції купівлі-продажу встановлено Міністерством фінансів України (наказ №296/5 від 22.02.2012): 

  • паспорт, якщо власник нерухомості неповнолітній громадянин – необхідне свідоцтво про народження;
  • ідентифікаційний податковий код усіх власників квартири.Якщо є біометричний паспорт, код не потрібен, так як він нанесений вже графічно;
  • дозвіл органів опіки (якщо власник неповнолітній, малолітній або непрацездатний);
  • документ про право власності на квартиру;
  • оригінали свідоцтва про шлюб, про розірвання шлюбу, про смерть чоловіка/дружини;
  •  технічний паспорт об’єкта нерухомості;
  • дозвіл одного з подружжя на продаж об’єкта, якщо нерухомість куплена в шлюбі (завірена нотаріусом);
  • звіт про оцінку майна;
  • документ про відсутність боргів з комунальних послуг.

Покупцеві необхідно перевірити наявність усіх документів для успішної угоди.

Зараз в Україні мають рівну юридичну силу паперові та електронні свідоцтва про права власності. Раніше до 2013 року реєстрацію всіх договорів проводило БТІ. З 2013 року почала працювати електронна реєстрація, БТІ видавало паперову реєстрацію та додатково реєструвало в електронному вигляді.

Свідоцтво про право власності до 2016 року виглядає так: документ з водяними знаками, реєстраційним номером та записом, документ підписаний нотаріусом та має відповідний друк. Якщо угода була у 2016 році або вже згодом, про це свідчить запис в електронному Держреєстрі прав. Для укладання угод з нерухомістю продавець надає покупцеві паперову копію витягу з Держреєстру прав.

Також для оформлення договору купівлі-продажу нотаріус готує виписку про відсутність обтяжень квартири з Державного реєстру: речових прав та обтяжень нерухомості, заборон на відчуження майна, іпотек.

Перед угодою продавцю необхідно пред’явити покупцеві паперові копії відповідних виписок, які засвідчуються нотаріусом.

Compare Listings