We found 0 results. View results
Your search results

Дім Іллі

У нашому місті багато будівель, які мають свою унікальну історію. Багатьох будівель місто втратило, багато хто потребує реставрації. На вулиці Адмірала Макарова, 46 знаходиться історичний будинок Іллі. На жаль, у 2017 році декоративні елементи фасаду було збито, а унікальну покрівлю замінили на металочерепичну. Так місто втратило ще одну частину історії.
Будинок Іллі нагадує про робочі околиці, але знаходиться в самому центрі. Побудований він був наприкінці XIX – початок XX століття. Будівля має свою унікальність – при будівництві використовувався нетрадиційний для Миколаєва спосіб укладання черепиці «монах і черниця» у поєднанні з серійним литим фасадним декором. У той час як у місті була переважно поширена пазова черепиця.
На початку XX століття будинком володів патер Йосип Іллі (Joseph Ihly). Народився він 5 червня 1851 року в німецькій колонії Карлсруе (зараз с. Степове Березанського району Миколаївської обл.) у родині Теобальда Іллі та Гертруди Бем. Крім нього, в сім’ї було дев’ятеро дітей. Закінчив Йосип Саратовську римсько-католицьку духовну семінарію і став священиком. У 1875-1876 р.р. служив у приході Ротгаммель (Пам’ятне, Поволжя), пізніше був адміністратором у парафіях Катериненталь (1876-1880) та Шпейєр (1880-1903) під Одесою. Був власником земель у Ананьївському повіті. У 1910-х він служив священиком у миколаївському костелі святого Йосипа. Дата смерті Йосипа Іллі невідома, похований він був, швидше за все, в Миколаєві.

Compare Listings