We found 0 results. View results
Your search results

Дім Жеребцової

У продовженні розповідей про відомі старовинні будівлі Миколаєва, подамо до вашої уваги розповідь про будинок Жеребцової, який знаходиться поряд із хлібопекарнею по вулиці Столярна, 1. 

Основні характеристики

Тип будівлі: житлова

Архітектурний стиль: Історизм

Архітектор: невідомий

Період будівництва: 1875

Статус: без статусу

Будинок отримав своє ім’я завдяки прізвищу Катерини Іванівни Жеребцової (1841-1914), яка була власницею даної будівлі разом зі своїм чоловіком купцем Матвієм Івановичем Жеребцовим (1831-1894).
Починаючи з кінця 19 століття будинок Жеребцової займали орендарі різних мастей. Тут були і «Продаж антрациту всіх сортів та картоплі» М.М. Диковського, і оптовий склад пива Івана Бенд, і «Тютюнова та паперова торгівля» Л.А. Хайковського, і годинникова майстерня та інші підприємства невеликих розмірів.
Що стосується господарів будинку, то їх долю дуже складно назвати легким, а життя щасливим. У 1883 році, у віці всього лише 22 років помер єдиний син подружжя Жеребцових Михайло. Через 11 років пішов із життя і голова сім’ї, Матвій Іванович.Відомий той факт, що незадовго до смерті чоловіка Катерина Іванівна принесла в якості пожертвування до Свято-Миколаївської церкви в Ново-Іванівці листове Євангеліє у палітурці зі срібно-золоченою дошкою.
Сама Катерина Жеребцова померла ще через 20 років після смерті чоловіка, в 1914 році. Про її смерть написали в газеті за повідомленням сестри та племінників. Сімейний склеп родини Жеребцових досі можна знайти на міському цвинтарі, щоправда, його статки залишають бажати кращого, він частково зруйнований – зникли всі три фотографії (чоловіка, дружини та їх сина) та мармуровий хрест, які вінчали надгробок.

У 20-х роках минулого століття в будинку Жеребцових працював відомий на той час дзеркальний майстер М.Дерієнко.

Compare Listings