We found 0 results. View results
Your search results

Гнучкість ринку комерційної нерухомості кардинально змінюється: результати дослідження «Екосистеми робочих місць майбутнього»

17.11.2023

Пандемія прискорила перехід до нового формату офісів, особливо популярними стають проекти з правильною екосистемою та механізмом взаємодії з клієнтами. Навіть останні консерватори дивляться у бік гнучких рішень. Ці фактори зараз відіграють важливу роль у розвитку комерційної нерухомості.

Міжнародна консалтингова компанія Cushman & Wakefield разом із вченими з Американського університету Джорджа Вашингтона провели опитування серед лідерів ринку комерційної нерухомості про зміни офісних приміщень після пандемії. Результати були опубліковані у звіті «Екосистеми робочих місць майбутнього». Великі гравці комерційного ринку нерухомості в усьому світі зазначили, що планується змінити управління командою, організацію офісного простору та використовувати гібридний формат роботи.

Якими будуть наші робочі місця у 2021 році?

Будь-який офіс – це місце проживання з корпоративними традиціями та звичками. Фахівці стверджують, що великі компанії, де всі співробітники працюватимуть віддалено, будуть рідкістю. Щодо роботи під час жорсткого карантину, більшість респондентів відповіли, що їхні компанії практикували в основному офісну роботу (Office-First, 59%), невелика кількість компаній використовувала роботу в офісі та вдома (Office-First Hybrid, 22%).
Після пандемії очікується, що популярність традиційного офісу знизиться до 10%, а популярність гібридних моделей, в який співробітники працюватимуть частину тижня в офісі, а решта часу вдома, збільшиться майже вдвічі. Кількість компаній, які будуть працювати лише віддалено, залишиться на тому ж рівні (Remote First, 10–12%).

Якщо говорити про локацію об’єкта, то тут пріоритети розміщення нерухомості не зміняться. Біля офісного центру має бути розвинена інфраструктура, це один із важливих факторів.

Ринок комерційної нерухомості кардинально змінюється. Орендарям доведеться переглядати необхідну кількість офісних площ щороку. Бізнес стане гнучкішим, це стосується площ, різних зручностей та умов у договорі оренди.

Всі респонденти, які брали участь в опитуванні «Екосистеми робочих місць майбутнього» зазначили, що віддалена робота знижує корпоративну культуру та творчість. Нік Коттон, керуючий директор Cushman & Wakefield в Україні, зазначив, що людям все ж таки потрібен простір для співпраці, інновацій та взаємодії, а офісна робота в цьому допомагає.

У найближчому майбутньому орендарям доведеться знайти правильний баланс між віддаленою роботою та офісною роботою, щоб залишатися популярними у новій реальності.У Європі офіси перетворюються на креативні простори не тільки для роботи, але і для творчості, відпочинку та спілкування. Формат open space коворкінгів змінюють на автономні офісні блоки, обладнані під певні потреби.

Compare Listings