We found 0 results. View results
Your search results

Міська лікарня №1 – перший лікувальний заклад у Миколаєві

На скромній вулиці Сиваської дивізії в Миколаєві колись знаходився перший лікувальний заклад у нашому місті – Миколаївська народна лікарня, пізніше її перейменували на міську лікарню №1. Будівля має цікаву історію та є пам’яткою місцевого значення.

Історія першого лікувального закладу Миколаєва 

Відомо, що в царські часи закладами охорони здоров’я користувалися переважно бідні верстви населення. Заможні громадяни у разі проблем зі здоров’ям викликали своїх сімейних лікарів, а військові лікувалися у шпиталях. У Миколаєві не було лікарні перші 73 роки після його заснування, але так не могло продовжуватись.

У 1885 році міська дума Миколаєва оголосила конкурс для створення лікувального закладу. Проект розробив відомий на той час архітектор Штукенберг. Він розмістив у проекті 300 ліжок, але кошторис виявився занадто дорогим, в результаті він його переробив на 192 ліжка за 112 тисяч рублів. Лікарня була урочисто відкрита 29 серпня 1890 року. Обійшлася вона місту недешево і була збитковою, але міська дума все ж таки продовжувала виділяти кошти на лікування городян.
Через невиконання простих гігієнічних норм і різних епідемій у місті, лікувальна установа була перевантажена. У 1902 році до лікарні надійшли близько 5 тисяч пацієнтів. Середня вартість лікування одного хворого тоді становила 18 крб. 87 коп.
З часом лікарня вже не відповідає сучасним вимогам. Головний лікар міської лікарні Л. Смирнов свідчить про незадовільний стан будівлі. Таким чином порушується питання про необхідність будівництва нової будівлі, яка стане більш підходящою для амбулаторії.

У лікарні лікувався О. М. Горький

А. М. Горький лікувався у Миколаївській лікарні. Виявився він тут, мандруючи країною. У селі Кандибіно (зараз територія Новоодеського району) він побачив жахливу сцену, яку надалі описав у своєму нарисі «Висновок». То була розправа над невірною дружиною. Він намагався захистити жінку, але його вивезли за село і кинули у багнюку. Випадково його побачив шарманник і доправив до найближчої лікарні. У поліклініці Горький знаходився якийсь час, тут він почув історію від сусіда по ліжку, яке стало основою для його відомого оповідання «Челкаш». У лікарні встановлено меморіальну дошку на честь письменника.

Лікарня за радянських часів 

У радянські роки Миколаївську міську лікарню перетворили на народну лікарню Миколаєва. Тут відкриваються нові приміщення для лікування туберкульозу та венеричних захворювань. Кількість ліжок збільшується до 850-ти завдяки благодійному товариству з Америки. Через голод у 1921-22 роках кількість хворих постійно зростає.Міська влада вирішує будувати нову лікарню №3. Але водночас головну лікарню міста продовжують збільшувати – до початку війни тут знаходилося близько 1 тис. ліжок.

На жаль, зараз будівля поліклініки знаходиться в аварійному стані і потребує ремонту. У дворі лікарні досі працює церква Святого Пантелеймона, в якій регулярно ведуться богослужіння.

Compare Listings