We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно скласти даровану на житло в Україні.

21.11.2023

Нерухомість можна подарувати, це може бути квартира, будинок, ділянка чи інше майно. Для цього використовується договір дарування або дарування. Договір дарування – це передача права власності від дарувальника до людини, що обдаровується, на безоплатній основі, тобто безкоштовно. Передача права власності можлива одразу чи в майбутньому з умовами настання подарунка. У будь-якому випадку дарувальник зобов’язується передати майно обдаровуваному безкоштовно в дар, нічого не чекаючи натомість.
Якщо підпис дарувальника не підроблена, і він був психічно здоровий під час підписання договору, то оскаржити такий договір практично неможливо.
Важливо пам’ятати, що термін позовної давності становить рік. Заперечити договір дарування можна лише, якщо його підписала людина з обмеженою дієздатністю. Також якщо людина зловживала спиртними напоями та наркотиками, якщо людина створює для своїх рідних несприятливий матеріальний стан.
Договір дарування може бути анульований, якщо:

  • обдарований скоїв злочин проти нього чи його близьких;
  • загрожував і змусив підписати договір;
  • якщо був обдурений і не мав уявлення про юридичні наслідки такої угоди.

Необхідні документи для оформлення договору дарування

  •  свідоцтво на право власності;
  •  оцінка об’єкта нерухомості;
  •  довідка (форма 1) про зареєстрованих на даній житлоплощі людей;
  •  згоду чоловіка (дружини) на проведення угоди (якщо нерухомість була придбана у шлюбі);
  •  дозвіл органу опіки та піклування у разі, якщо обдарований не досяг 18 років або у квартирі прописані діти.

Дарча на житло оформляється за місцем знаходження нерухомого майна або за місцем реєстрації будь-якого з суб’єктів договора. Якщо дармова оформляється на житло в новобудові, то потрібно вказати обов’язки одержувача (сторона, якою переходить право власності на новобудову) по відношенню до третіх осіб.
Що стосується податків, то їх має сплачувати людина, яка отримала в дар об’єкт нерухомості. Якщо ж ця людина є близьким родичем дарувальника, вона звільняється від податків.
При нотаріальному засвідченні договору дарування сторони повинні сплатити 1% від суми угоди як державний збір, а особа, яка приймає нерухомість у дар, ще й 1% від суми угоди як збір на обов’язкове пенсійне страхування (крім випадку придбання нерухомості вперше). Ціна даровою залежатиме від того, кому даруватимуть нерухомість: родичу, знайомому чи іноземцю. Від цього залежить податок та збори.

Що потрібно знати під час оформлення дарчої
При укладанні договору потрібна присутність у нотаріуса обох сторін.Після оформлення угоди нотаріус її реєструє та дає витяг з Реєстру майнових прав на нового власника. Дарувальник втрачає права власності, а той, хто обдаровується, відразу його набуває, якщо не вказані інші умови. Можна вказати в умовах, що передача нерухомості від дарувальника у обдаровується пройде пізніше, наприклад, при повнолітті.
Якщо є якісь податкові чи іпотечні обтяження, то укласти договір можна лише з дозволу банку чи податкових інстанцій.
За даними Мін’юсту України, за 2018 рік в Україні було оформлено 110 235 договорів дарування квартир та житлових будинків. Також було оформлено за дарчою 50 132 земельні ділянки. За цими даними зрозуміло, що ?договір дарування та дарча  – популярний спосіб подарувати майно і ним активно користується населення України.

Compare Listings