We found 0 results. View results
Your search results

Як продати частину квартири

22.11.2023

Продаж нерухомості завжди пов’язаний із правовими особливостями законодавчого процесу. Трапляються ситуації, коли власник хоче продати лише частину квартири, тоді можуть виникнути питання – а як провести угоду згідно із законом із мінімальним ризиком?

Якими способами можна продати частину квартири

У житті кожному хоч раз траплялося бути однією зі сторін угоди з нерухомим майном. Операції з нерухомістю часто відбуваються з об’єктом, власниками якого можуть бути відразу кілька суб’єктів. При цьому одні власники можуть за фактом жити у квартирі, а інші мати лише реєстрацію за адресою. Часто рішення продажу частини нерухомості стає результатом неможливості жити разом із сім’єю, в якій мешкають кілька поколінь, при розподілі спадщини та в інших випадках, особливо, якщо йдеться про те, чи можна продати частину 1-кімнатної квартири. Важливий момент – без згоди інших власників продати свою частину не можна.
Відносини між суб’єктами спільної нерухомості прописані у Цивільному кодексі України (глава 26) та відповідно до встановлених норм, щоб продати частину квартири, її спочатку потрібно виділити.

Це робиться двома способами:

  • – договірний виділ. Квартира ділиться за згодою всіх власників, що підтверджується договором, що засвідчується нотаріусом;
  • – судовий виділ. Розподіл проводиться у натурі. Якщо такої можливості немає, квартиру ділять у грошовому еквіваленті. Цей варіант пов’язані з серйозними проблемами, т.к. інші власники можуть захотіти залишити у себе найліквіднішу площу.

Для підтвердження прав на продаж у власника має бути в наявності вся документ, що встановлює право, з чітким описом частини квартири, яка йому належить.

Як продати частину квартири?

Щоб продати частину квартири, потрібно пройти кілька етапів, кожен з яких має деякі деталі, які необхідно обговорити з нотаріусом.

Вирішення питань із співвласниками

Однією з головних проблем продажу частини квартири є згода на таку дію всіх співвласників. Саме вони мають пріоритетне право викупу частини квартири та оскарження угоди купівлі-продажу (якщо був згоди).

Тому потрібно враховувати такі моменти:

  • – необхідно попередити співвласників про свої плани. Відповідно до закону відповідь власнику (згоду чи відмова) дається 30 днів. Цей період настає з моменту отримання повідомлення;
  • – отримати відмову кожного співвласника від викупу частки квартири, що продається (оформляється у письмовій формі у нотаріуса).

Далі угода відбувається за стандартною схемою. Продавець власними силами або за допомогою агента нерухомості розміщує рекламу про продаж об’єкта, детально описуючи його. Усі проблеми із співвласниками потрібно вирішити до цього етапу, щоб угода не зірвалася або була визнана недійсною за судовим рішенням.

Підготовка документації:

  • – правовстановлююча документація (договір купівлі-продажу, судове рішення, договір про виділення частки, свідоцтво про приватизацію, дарчя та інші);
  • – паспорт продавця та паспорта інших співвласників, ідентифікаційний код;
  • – технічний паспорт;
  • – експертна оцінка;
  • – відмова співвласників від купівлі частини;
  • – довідка про зареєстрованих осіб.

Виходячи з ситуації, може знадобитися дозвіл чоловіка/дружини або органів опіки (якщо співвласник не досяг повноліття), дані про наявність або відсутність обтяжень (наприклад, заборгованості з комунальних платежів) та інші документи.

Оформлення продажу частини квартири у нотаріуса

Угода купівлі-продажу частини квартири, як і в інших випадках, оформляється у нотаріуса. Продавець може взяти завдаток, зафіксований у попередньому договорі. Через деякий час, коли вся необхідна документація підготовлена, підписується основний договір купівлі-продажу частини квартири.
Зверніть особливу увагу на підготовку документації та квартири до продажу, адже не кожен покупець захоче зв’язуватися з покупкою частини квартири. Проконсультуйтеся у нотаріуса – законодавство змінюється регулярно, і на момент продажу норми можуть бути неактуальними.

Compare Listings