We found 0 results. View results
Your search results

Як простому українцю нагромадити на власну квартиру

21.11.2023

Керівник відділу агентства нерухомості “Оксаген” по Заводському району  Царенко Наталія Олександрівна висловила свою професійну думку щодо можливості придбання квартири на відкладені із зарплати гроші.

На її думку, виходячи із середньостатистичної заробітної плати по Україні, на власну квартиру доведеться накопичувати в середньому від 7 до 13 років залежно від регіону, стійкості ринку валюти, а так само рівня попиту на покупку нерухомості.

Так само Наталія Олександрівна зазначила що, незважаючи на зниження вартості житла по Україні в період другої половини 2017 року та початку 2018 року, доступним житло для українців, як і раніше, не стало через постійне зростання цін та низьких заробітних плат.

Як це теоретично

Провівши підрахунок, скільки років потрібно накопичувати на однокімнатну квартиру загальною площею від 30 до 40 кв. м., вторинного користування, розташованої у спальному районі та врахуванням гарної інфраструктури виходячи із середньої зарплати по регіону та цін на нерухомість.

Проаналізувавши розмір середньостатистичної зарплати по регіонах, згідно з інформацією наданої у звітах за 2017 рік Державною службою статистики України та даних ріелтерських порталів вдалося скласти список міст, в яких найшвидше можна придбати власні квадратні метри.

Так для того щоб придбати квартиру в столиці вам знадобиться 7-8 років при середній зарплаті 9,500 грн. за місяць, де ціна на однокімнатну квартиру становить близько 870 тис. гривень. Водночас для Харкова цей рядок збільшиться до 11-12 років за зарплати 5.500 та ціни на квартиру 750 тис. гривень. Одеса як курортне місто б’є всі рекорди, для придбання там квартири вам доведеться заощаджувати близько 13 років при зарплаті 5.500 грн. на місяць та ціною на квартиру 850 тис. гривень.

Що стосується Миколаєва, то за середньої зарплати в 5 тис. гривень та вартості однокімнатної квартири в 550 тис. гривень потрібно відкладати близько 11 років.</ >

Здатність прискорити процес відкладення можливо, якщо накопичувати удвох живучи на одну латку про другу налагоджуючи, при цьому не маючи дітей.

Як це на практиці

Фахівці фінансового ринку прогнозують, що протягом наступних 10 років Україні економічні кризи не загрожують, зростання зарплат іде на збільшення і до кінця 2028 року в середньому по Україні має становити 15 -16 тис. грн. на місяць.При цьому інфляція становитиме 70-80%.

У зв’язку з цим вони рекомендують користуватися послугами банків та класти гроші на депозит, що дозволить скоротити час накопичення грошей на власне житло в 1,5 раза.

Ціна квартир на вторинному ринку нерухомості знизиться.

Оцінюючи ринок та прогнози різних ріелтерських компаній можна спрогнозувати падіння цін на старе житло.

Виходячи зі слів керівника відділу агентства нерухомості “Оксаген” по Заводському району Царенка Наталії Олександрівни, стало відомо, що на вартість може вплинути багато факторів: політичних, громадських, економічних. Але поки що очевидна тенденція на зниження вартості житла, що було у використанні.

“Нашою компанією прогнозується, що ситуація з ринком вторинного житла в Україні повториться як у минулому 2017 році. Вторинне житло може втратити до 10% вартості не більше. Падіння ринку вторинного житла буде продовжуватися, поступово і незабаром досягне максимуму, після чого очікується різкий стрибок цін.

Керівник відділу так само порадила збирати на житло не в гривні, а в доларах як більш стабільній валюті в країні, а ось оформлювати іпотечні кредити не варто через високу ставку річних відсотків.

Compare Listings