We found 0 results. View results
Your search results

Які ризики існують при покупці нерухомості

17.11.2023

Купуючи будь-яку нерухомість потрібно все перевірити досконально, навіть невеликі розбіжності мають значення. Покупка квартири не тільки на первинному, а й на вторинному ринку несе в собі ризики. У кращому випадку ви можете втратити просто час, у гіршому – свої накопичення. У цій статті звернемо вашу увагу на можливі ризики при купівлі нерухомості та як їх уникнути.

Укладання попереднього договору та передача задатку

Попередній договір укладається, щоб угода відбулася, для цього вказується певний термін. У цьому договорі зазначено зобов’язання сторін укласти угоду до певної дати. Покупець, даючи завдаток чи аванс, підтверджує свої наміри. Покупцеві важливо знати, що якщо угода не відбудеться з вини, то завдаток йому не повертається. Але якщо продавець передумав, він зобов’язаний виплатити покупцю подвійну суму задатка. У статті 635 ЦКУ зазначено, що попередній договір укладається у такій формі, як і основний договір купівлі-продажу. Засвідчується він нотаріусом. Важливо звернути увагу на пункти “завдаток” чи “аванс”. Це різні поняття. “Завдаток” не повертається покупцю, якщо він не дотримується умов угоди. Але, якщо в попередньому договорі зазначається “аванс”, то він підлягає поверненню покупцю в повному обсязі, навіть якщо він передумав купувати нерухомість.

Ризик купити квартиру без згоди одного з подружжя

Якщо продавець одружений, він не може продати нерухомість без згоди другого чоловіка. Згода має бути засвідчена нотаріусом. Якщо ж така угода все ж таки відбулася, то її можна оскаржити в суді. В результаті її буде визнано недійсною. Якщо подружжя розлучене, а майно було придбано у шлюбі, то також потрібен дозвіл на продаж.

Нерухомість, отримана у спадок 

Нерухомість, отримана у спадок, також вважається ризикованою для покупця. Купивши таке житло, не перевіривши його, покупець може позбудеться житла надалі. Все через те, що може з’явиться спадкоємець, який оскаржуватиме угоду. Якщо він доведе, що йому належить частина нерухомості, угоду буде визнано недійсною. Навіть якщо суд встановить повернути вам усю суму, продавець може повернути її не одразу. Ще один момент, іноді в договорі купівлі-продажу зазначається менша сума, щоб заощадити на державному податку. У цьому випадку покупець може постраждати.

Інша адреса 

Буває й таке, що в договорі купівлі-продажу вказана зовсім інша адреса, а не адреса того житла, що ви купуєте. Підставна квартира може не збігатися з вашими бажаннями тощо. Дуже важливо перевірити всі нюанси, інакше можна купити іншу нерухомість.

Перевірка розміру та кадастрового номера земельної ділянки

Якщо ви купуєте будинок або іншу споруду, то покупець отримує права і на земельну ділянку. У публічній кадастровій карті можна знайти інформацію про кадастровий номер земельної ділянки, її межі, площу, форму власності, цільове призначення.
Звичайно, це не всі ризики при купівлі нерухомості і на проблеми з нерухомістю покупець вплинути не може. Але, якщо ви хочете купити хорошу квартиру і надалі не мати проблем, краще звернутися за допомогою до перевіреного часом агентства нерухомості АН “Оксаген”. Наші фахівці володіють великим досвідом у угодах з нерухомістю та допоможуть вам здійснити вдалу покупку!

Compare Listings