We found 0 results. View results
Your search results

Квартира за довіреністю. Чи варто її купувати?

21.11.2023

Придбати або продати квартиру за дорученням цілком реально і досить просто. Однак, дивлячись на сьогоднішню реалію життя, зростання злочинності та розвиток різних шахрайських схем на ринку нерухомості, така угода може бути небезпечною.

Суть продажу квартири за дорученням полягає в тому, що власник квартири передає право розпоряджатися своїми квадратними метрами іншій людині.

Для того щоб не потрапити в мережі до аферистів, в першу чергу варто задати питання, про те:  “Чому власник квартири сам не здійснює продаж квартири?”.

Причин того, що господар не бажає займатися процедурою продажу кілька:

  • проста відсутність часу або бажання вникати в процес торгів;
  • власник квартири знаходиться за кордоном і не планує приїжджати назад заради продажу;
  • з метою убезпечити себе від неспроможних та нечесних покупців.

Особливу увагу варто звернути на квартири, які продаються за довіреністю, а їх власник є померлим.

Така ситуація можлива, коли законні спадкоємці, не бажаючи проходити всі етапи процедури набуття права на спадщину продають квартиру за довіреністю виданої ще за життя власника.У такій ситуації не варто економити та краще скористатися послугами професійного юриста чи нотаріуса.

Що потрібно знати про саму довіреність?

Довіреність, як документ, який уповноважує одну людину представляти інтереси іншої від її імені, оформляється в будь-якій нотаріальній конторі, а так само можливо її оформити в місцевих органах самоврядування (районний , сільська рада) на спеціально встановленому бланку.

У довіреності має бути відображено максимум інформації про довірену особу та довірителя, обсяг повноважень та прав довіреної особи, точні характеристики та параметри майна, що підлягає продажу. Обов’язково звертайте увагу на дії довіреності. Довіреність безстрокової не буває, як правило видається не довше ніж на 3 роки.

Так само при покупці квартири за довіреністю не зайвим буде поцікавитися:

  • у яких відносинах знаходяться довіритель та довірена особа, що їх пов’язує?
  • з якої причини довіритель уповноважив довірену особу представляти її інтереси;
  • інформацію про контакти довірителя, його адресу з метою перевірки достовірності повноважень довіреної особи.

Важливо: Документ, який уповноважує довірену особу, втрачає свою силу у випадку, якщо власник квартири вважається безвісти зниклим або померлим, так само при втраті власником дієздатності.

Не варто ризикувати і варто звернутися до нотаріуса, який видавав цю довіреність та отримати інформацію про її дійсність, її силу та обсяг повноважень довіреної особи щодо права продажу житла.

 

Compare Listings