We found 0 results. View results
Your search results

Оподаткування нерухомості під час війни в Україні: що потрібно знати

16.11.2023

5 квітня 2022 року набрав чинності Закон“Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану”. Що визначає цей законопроект і які зміни було внесено, розповідають наші юристи АН “Оксаген”. Зазначимо, що у законі зазначено тимчасові норми з податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, визначених у статті 266 ПКУ.

Нерухомість у зоні бойових дій: чи потрібно сплачувати податок у 2022 

Тимчасові норми стосуються: 

  • територій, що знаходяться в зоні бойових дій;
  • територій, які тимчасово окуповані;
  • об’єктів житлової нерухомості, які були зруйновані через військові дії.

Нерухомість на вищевказаних територіях не обкладається податком у 2022 році.

Тимчасові правила, зазначені у статті 266 ПКУ: 

  1. за 2021 та 2022 податок на нерухоме майно (у тому числі частки), що знаходиться у власності фізосіб не сплачується;
  2. з 1 березня по 31 грудня 2022 року скасовується податок на нерухомість за об’єкти житлової нерухомості (також їх частини), що перебувають у власності юрособ.

Якщо військовий стан буде скасовано в період з 1 березня по 31 грудня 2022 року податок на нерухоме майно не сплачуватиметься, це стосується і юридичних осіб і фізосіб.

Кабінет Міністрів України визначає список територій, на яких ведуться бойові дії, та тимчасово окуповані території.

Важливо: якщо об’єкт підходить під ці критерії, фізичним особам не потрібно сплачувати податки за 2021 та 2022 рік (тобто за 2022 та 2023 рік) , а юридичні особи не повинні платити лише за частину 2022 року. Якщо говорити про нежитлову нерухомість, то і фізособи та юрособи звільняються від оподаткування з 2022 до кінця року (залежить чи буде продовжено військове становище).

Нерухомість у відносно безпечних районах та податки 

Нерухомості у відносно безпечних районах обкладається податком на загальних підставах. Податок на нерухомість сплачується власниками, якщо площа їх житла більша за норму. Цей податок мають сплачувати:

  • власники квартир більше 60 кв.м;
  • власники будинків більше 120 кв.м;
  • для дому та квартири в руках одного власника – понад 180 кв.м. Податок нараховується на кожен “зайвий” квадратний метр.

Якщо у власника нерухомості є не одна квартира або будинок, то площа підсумовується, і якщо квадрати виходять за рамки норм, вони оподатковуються. Податок на нерухомість сплачується за минулий рік. Сума для різних областей може відрізнятись, оскільки її встановлюють місцеві ради. Фізособам приходить платіжка з фіскальної служби і сплатити її потрібно протягом 60 днів. Юрособи обчислюють та сплачують податок самостійно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings