We found 0 results. View results
Your search results

Чи обов’язково платити завдаток під час купівлі-продажу квартири?

16.11.2023

Завдаток можна назвати “стабілізатором” між двома сторонами угоди – продавець отримує грошове підтвердження, що угода купівлі-продажу відбудеться, а покупець робить бронь квартири. Завдаток націлений на головне – укладання договору про купівлю-продаж. Розкажемо у цьому матеріалі, як правильно внести завдаток і чи повертаються гроші у разі розірвання угоди.

У яких випадках вносять завдаток при оформленні угоди купівлі-продажу квартири?

Завдаток – це проміжний етап при оформленні угоди купівлі-продажу квартири. Його можна назвати угодою між двома сторонами, але ще не завершенням угоди, коли ще якісь моменти можуть бути не узгоджені чи спірні.

У яких випадках застосовують завдаток: 

  • за бажанням покупця – він точно впевнений у покупці, але повної суми ще не вистачає;
  • за бажанням продавця – коли покупець готовий укласти угоду, але якісь моменти з документами не вирішені і потрібен час, щоб усе впорядкувати. Щоб не втратити покупця, продавець просить його внести завдаток і збирає відсутні документи або вирішує інші проблеми.

Як краще вносити завдаток?

Фахівці АН “Оксаген” відзначають, щоб завдаток не втратив своїх функцій необхідно його правильно внести.

Важливо: все має бути задокументовано. Без підтвердження сплати завдатку вносити суму за квартиру не радимо.
Для правильного внесення задатку потрібно скласти попередній договір, в якому вказується термін укладання угоди. Покупець, даючи завдаток або аванс, підтверджує свої наміри. Покупцеві важливо знати, що якщо угода не відбудеться з вини, то завдаток йому не повертається. Але якщо продавець передумав, він зобов’язаний виплатити покупцю подвійну суму задатка. У статті 635 ЦКУ зазначено, що попередній договір укладається у такій формі, як і основний договір купівлі-продажу. Засвідчується він нотаріусом. Важливо звернути увагу до пунктів “завдаток” чи “аванс”. Це різні поняття. “Завдаток” не повертається покупцю, якщо він не дотримується умов угоди. Але, якщо у попередньому договорі вказується “аванс”, він підлягає поверненню покупцю у повному обсязі, навіть якщо він передумав купувати нерухомість.

У попередньому або основному договорі мають бути прописані такі моменти: 

  • дані потенційного покупця та продавця;
  • за що йде передоплата;
  • сума задатку;
  • зобов’язання та відповідальності обох сторін;
  • штрафи у разі невиконання обов’язків або недотримання термінів;
  • строки дії.

Зазначимо, що при будь-яких непорозуміннях між сторонами, цей договір буде основним для розгляду в суді. Продавець повинен написати розписку про отримані від клієнта кошти. Сума задатку входить у повну вартість нерухомості.

Як висновок зазначимо, що завдаток – це важливий інструмент на шляху до покупки квартири. Його вносять під час укладання попереднього чи основного договору. Сума задатку може бути переважно 10% повної ціни житла. Даний платіж не гарантує, що угода все ж таки відбудеться.

Звертайтеся до нашого АН “Оксаген”. Наші фахівці допоможуть правильно внести завдаток та укласти договір купівлі-продажу, ставши повноправним власником нерухомості.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings