We found 0 results. View results
Your search results

Купівля житла для дитини

22.11.2023

Трапляються випадки, коли батьки купують квартиру на дитину. Як правильно провести цю процедуру і які є деталі оформлення?
Купівля житла – це актуальне питання для будь-якої української сім’ї, тим більше для сім’ї з дитиною.
Законодавство України не забороняє купувати нерухомість на будь-якого з членів сім’ї: батьків або навіть дитини. Права дитини захищаються органами опіки та піклування, які контролюють дотримання всіх норм щодо неповнолітніх осіб. Саме цей орган дає дозвіл на угоду купівлі-продажу нерухомого майна, з якою дитину пов’язують будь-які майнові права.
Оскільки дієздатність фізичної особи, згідно з українським законодавством, настає з 18 років, оформленням необхідних документів займаються офіційні представники дитини (підписують документацію), якими є:

  • – батьки;
  • –  усиновлювачі;
  • – опікуни.

Але, незважаючи на відсутність підпису дитини, саме він має всі законні права на житло.

 Як відбувається процес купівлі квартири на дитину?

Процес купівлі-продажу нерухомості, власником якої буде особа, яка не досягла повнолітнього віку, є досить непростим. Щоб успішно провести таку угоду необхідно зібрати всю документацію та отримати рішення від органу опіки та піклування за місцем реєстрації дитини. Зверніть увагу, що така згода затверджується на засіданнях опікунської ради, яка проходить двічі на місяць.Якщо ж дитина досягла 16-річного віку, вона перебуває у шлюбі або вважається суб’єктом підприємницької діяльності, то потреби у вирішенні органу опіки та піклування немає.

Щоб отримати дозвіл, необхідно:

  • –   особово відвідати орган опіки;
  • – підготувати необхідний пакет документів (паспорти, свідоцтва про народження та інші);
  • –   скласти акт обстеження після відвідування нерухомого майна, що продається і купується, працівником місцевої адміністрації;
  • –   особисто відвідати засідання комісії, на якому приймається рішення (видається протягом 10 робочих днів).

Орган опіки дає згоду на конкретну дію щодо конкретного житла. Тобто у Вас не буде можливості отримати документи на майбутню нерухомість, що не існує. Для законної угоди купівлі-продажу житла на дитину потрібно, щоб вона була зареєстрована з одним з батьків на момент угоди (можна і не в житлі, що купується).

 Чи є можливість продати або здати в оренду таке житло?

Купівля квартири на дитину має деякі ускладнюючі обставини. Так, продаж такого житла можливий лише тоді, коли неповнолітній особі купують замість іншої нерухомість, не погіршуючи при цьому його житлові умови. Такі проблеми можуть виникнути й у разі офіційної здачі квартири у найм. Потрібно буде отримати згоду на цю процедуру від органів опіки та піклування.

Які плюси оформлення нерухомості на дитину?

Купівля житла для своїх дітей у більшості випадків відбувається з метою забезпечити дитину своєю житлоплощею. У майбутньому таку нерухомість можна здавати в оренду, доки дитина не досягне 18-річного віку або не захоче жити самостійно. В даному випадку це буде непоганим вкладенням на майбутнє, а також допоможе зберегти житло за дитиною, якщо батьки розірвано шлюб. Також гідністю такого виду правочину можна назвати знижену ставку податку на нерухомість фізичних осіб.

Compare Listings