We found 0 results. View results
Your search results

Процес переоформлення квартири

22.11.2023

Переоформлення документів на квартиру – процес витратний та пов’язаний із ризиком обману. АН «Оксаген» розповість, який варіант угоди позбавить зайвих проблем.
На сьогоднішній день існує безліч схем угод із нерухомим майном, коли права передають від одного власника до іншого.
Найбільш розповсюджені:

  • – купівля/продаж;
  • – дарування та заповіт;
  •  – рента.

Кожна з вищезгаданих процедур, крім стандартного договору, має певні нюанси. Залежно від форми угоди можна отримати не тільки зменшення витрат і податків, але й проблеми з третіми особами, які претендують на нерухомість.
Як уберегти себе від спірних питань та оформити все правильно? Як заплатити менше податків та отримати всі права на нерухомість? Для цього необхідно лише правильно вибрати вид угоди.

Переоформлення квартири: договір купівлі-продажу як найпоширеніший вид переходу права власності
Відповідно до законодавства України, цей документ має бути засвідчений нотаріусом та полягає у письмовій формі.
Власність переходить лише після реєстрації правочину в органах юстиції України.
Необхідний пакет документів:

  • – договір дарування або купівлі/продажу;
  • – свідоцтва про право на спадщину та право власності;
  • – довідка з БТІ.Якщо угода відбувається на території України – довідка не потрібна;
  • –  дозвол на укладання договору дружини або чоловіка, який засвідчує нотаріус;
  • – копії виписки з будинкової книги та особового рахунку з банку;
  • – паспорти.

Вартість переоформлення квартири
Продавець оплачує послуги нотаріуса, роботу оцінювачів, державне мито за нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу та податки. Покупець оплачує реєстрацію угоди та збори до ПФУ. Важливо пам’ятати про обмеження суми при розрахунках готівкою – це сума менше 150 тис. грн. Якщо сума угоди вища – у витрати додаються відсотки за проходження суми по банках.

У яких випадках не потрібно сплачувати податки з продажу нерухомості?
Згідно зі статтею 172 п. 1 Податкового кодексу України, доход, який був отриманий від продажу квартири, не оподатковується, якщо продавець вважається власником квартири понад 3 роки, і в поточний податковий період у нього не було доходу від операцій з нерухомістю. Якщо було продано два і більше об’єкти нерухомості за рік або якщо право власності менше 3 років, то податок буде 5%.

Дарова як варіант угоди з нерухомим майном
Найчастіше дарування застосовується між близькими родичами. Цей вид угоди допомагає уникнути сплати податків та спрощує оформлення документації на квартиру. Якщо угода проходить між далекими родичами, то податки можуть бути нижчими, ніж при оформленні продажу.Основних мінусів дарування два: це – безумовна угода і той, хто дарує, може втратити право користуватися нерухомістю, що відчужується, і оплата податків стороною, яка отримала подарунок, якщо вона не вважається близьким родичем, адже платежів можуть бути більше, ніж при реєстрації купівлі – продажу. Дарування від прямих родичів не оподатковуються, дарування далеких родичів оподатковується за ставкою 5% вартості подарунка, а також дарування від сторонніх, які родичами не вважаються. Цей податок сплачує той, кому дарує житло.

Пакет документів для оформлення дарчої:

  • – акт оцінки дарованої нерухомості;
  • – квитанція про сплату мита  (1% від оцінної ціни),
  • – свій паспорт;
  • – документ, що встановлює право на квартиру;
  • – технічний паспорт;
  • – довідку з ЖЕКу про зареєстрованих.

Також може знадобитися розпорядження служби у справах дітей або, наприклад, свідоцтво про укладення шлюбу та завірену нотаріусом згоду чоловіка. Обдарований повинен мати з собою паспорт та здійснити оплату державного мита за реєстрацію договору в Укрдержреєстрі (119 грн).
Договори купівлі-продажу чи дарування мають, як і позитивні, і негативні моменти. Фінансове навантаження під час продажу лежить на продавці, при даруванні – на одержувачі подарунка. Вибір виду угоди необхідно робити, з конкретної ситуації. Одним з головних моментів – це сума платежів, які спричинить у себе кожен із способів оформлення.

Compare Listings