We found 0 results. View results
Your search results

Способи поділу особового рахунку у квартирі

21.11.2023

Особи, які володіють нерухомістю або живуть у квартирі за договором найму, повинні оплачувати комунальні послуги. Контроль та проведення операцій відбувається за допомогою особових рахунків – унікальних номерів для ідентифікації споживачів.

Особисті рахунки відкриваються на всі житлові приміщення  незалежно від форми власності (приватної або муніципальної). За допомогою особового рахунку можна відстежувати оплату власника чи орендаря платежів за користування житловим приміщенням. Індивідуальний номер рахунку надають у ЖЕКу, теплоенерго, водоканалі, газовій конторі та інших підприємствах. Особа, за якою зареєстровано рахунок, відповідає за оплату комунальних послуг, і у разі заборгованості претензії будуть направлені їй.

Якщо необхідно дізнатися номер особового рахунку, то можна звернутися до обслуговуючої організації. Комунальні служби прописують номер у договорі та на обкладинці абонентських книжок.

Поділяти особовий рахунок потрібно, щоб споживачі, які живуть в одній квартирі, змогли проводити розрахунки с обслуговуючою організацією незалежно друг від друга. Так постачальник послуг зможе надавати окремі рахунки людям, які мешкають на загальній площі. Борги також не стосуватимуться один одного.

До таких заходів вдаються через:

– розбіжності в сім’ї (сторони платять за рахунками окремо);

– розлучення (у подружжя залишається спільне майно, і вони не можуть налагодити відносини для його оплати по одному рахунку);

– проживання декількох сімей під одним дахом;

– бажання отримати субсидію.

Якщо квартира  – ваша приватна власність, поділяють особовий рахунок у 2 етапи.

Виділяється частка нерухомості

Такий процес для квартир та будинків відрізняється. Якщо це будинок, він розділиться на незалежні об’єкти з окремими входами. Розділ квартири відбувається досить рідко. Згідно з наказом №55 від 18.06.2007, на площі встановлюють особливий порядок її використання: кімнати діляться між співвласниками, а туалет, ванна, коридор та інші нежитлові приміщення залишаються в загальне використання. Виділення частини визначає спеціалізована компанія за допомогою експертизи.

Стаття 364 Цивільного Кодексу України каже, що якщо співвласники вирішують проблему мирно, вони укладають договір та запевняють його у нотаріуса. Якщо ситуацію неможливо вирішити взаємно, доведеться вирішувати питання в судовому порядку.Далі у Центрі надання адмінпослуг власники частин зареєструють на них право власності.

Розділ особового рахунку

Після поділу об’єкта нерухомості, їх власники можуть укласти окремі договори на надання комуслуг з обслуговуючими підприємствами. У результаті споживачі розраховуватимуться за різними особовими рахунками.

Підставою для поділу рахунку стане договір або судове рішення про виділення частки. Для оформлення нового особового рахунку необхідно звернутися до обслуговуючої організації та надати такі документи:

– документ, що встановлює право;

– договір або судове рішення про виділення частки;

– довідка про склад сім’ї;

– паспорт та ідентифікатор. код;

– розрахункові книжки або довідки про відсутність заборгованості.

Щоб поділити особовий рахунок в орендованому житлі, можна ініціювати зміну договору найму житла (стаття 104 Житлового кодексу України). Якщо всі повнолітні мешканці згодні з вимогою, необхідно подати заяву про зміну договору до ЖЕКу або зверніться до Центру надання адмінпослуг із такими документами:

– заявления зарегистрированных лиц;

– справка о составе семьи;

– копии паспортов и идент. кодов заявителей;

– ордер, на основании которого семья заселилась в квартиру;

– копия свидетельства о заключении или расторжении брака;

– выписки об долгах.

Дальше нужно дождаться оформления нового договора найма. Но если жильцы или наймодатель не согласны с разделением лицевых счетов, обратитесь с этим вопросом в суд. В заявлении требуйте изменения договора найма. Вам нужно будет предоставить:

– технический паспорт на жилье;

– копию ордера;

– справку о составе семьи.

Возможно, к заявлению нужно будет добавить справку о доходах, копию лицевого счета и другие документы. После проведения процедуры члены семьи, которые живут в этой квартире, будут считаться соседями. Приватизацию долей в квартире также можно решить независимо друг от друга.

В зависимости от ситуации, лицевой счет можно разделить:

– по согласию жильцов (подать заявление (не приватизированное жилье), или выделить из жилплощади долю (приватизированное жилье) и заключить новые договора с обслуживающими предприятиями);

– через суд, который вынесет решение о разделении лицевого счета в определенном порядке.

Есть случаи, когда разделить лицевой счет невозможно. К примеру, если приватизированную недвижимость невозможно разделить или нет возможности установить порядок использования площади согласно законодательству. Преградой для разделения счета может быть отсутствие возможности выделить отдельную комнату. Инициатором такой процедуры может быть только совершеннолетнее, дееспособное лицо.

Compare Listings