We found 0 results. View results
Your search results

Чи варто купувати квартиру, якщо вона перебуває у заставі у банку?

21.11.2023

Що робити, якщо вам сподобалася квартира, яка перебуває у заставі у банку, що потрібно знати про таку угоду? Ситуація, коли куплені в іпотеку квартири виставляються на продаж сьогодні не рідкість. Продають їх з різних причин – хтось із продавців переїжджає до іншого міста, хтось планує розширити житлоплощу, а хтось просто більше не може виплачувати іпотечний кредит. Це може стати для вас дуже вигідною пропозицією, тому що така людина, не маючи коштів, буде значно поступливішою в ціні. Таке особливо часто трапляється в умовах кризи. Банки розробили кілька схем для придбання такої нерухомості, абсолютно легально та прозоро.
Нерухомість, яка перебуває в банківській заставі за кредитом і залишається в користуванні боржника, може відчужуватися тільки з дозволу заставоутримувача або з того моменту, коли з цього майна знято обтяження.
Рішення банку, в заставі у якого перебуває майно, допоможе з’ясувати, який спосіб придбання такої нерухомості вам підійде і якщо вибір взагалі.

Безпечний спосіб придбання квартири під кредитом
Безпечніше, коли угоду про купівлю-продаж майна, що перебуває під кредитом, супроводжуватиме банк. У цьому випадку врегулювання питань із реєстраційною службою є обов’язком банку і вам надається осередок. Вам необхідно погасити кредит в одну банківську комірку, а в другу комірку, на звичайних умовах договорів купівлі-продажу, вноситься різниця між залишком за кредитом та вартістю квартири. Фахівці вважають такий спосіб найбезпечнішим.Як результат, після оформлення такої угоди та проходження держреєстрації, вміст одного осередку, тобто залишок кредитного боргу, переходить банку, а інший осередок з різницею між продажною ціною та залишком боргу дістається продавцю.
Цей варіант є вигідним для всіх учасників угоди. Вилучення грошових коштів, вкладених покупцем, може бути здійснено тільки після реєстрації права власності на його ім’я. А банк страхує себе тим, що осередок належить банку-кредитору та гроші будуть на його рахунку.
Такі угоди можна здійснювати лише за згодою банку, але за кризових часів збільшилася кількість дефолтних позичальників, і банки легко погоджуються на ці угоди. Залишкова сума боргу за таких угод має бути меншою або рівною вартістю продажу нерухомості, в іншому випадку продавець зобов’язаний донести кошти для погашення різниці між ціною продажу та залишком боргу.

Попередній договір при купівлі кредитної квартири
Іншим способом купівлі квартири, яка перебуває у заставі, є укладення попереднього договору. При цьому потрібно отримати згоду на дострокове погашення кредиту у банку та вказати конкретну суму на певну дату. Далі відбувається перерахування коштів у рахунок кредитної організації. Після цього видається документ про відсутність кредитної заборгованості та знімається обтяження.
Наступною дією є реєстрація договору купівлі-продажу та перерахування коштів продавцю за допомогою депозитарного осередку. При цьому способі ризикує в основному покупець.Якщо продавець порушить умови договору, покупець може зіткнутися з великими труднощами в отриманні назад своїх, внесених раніше, коштів.
Такі угоди варто укладати, якщо залишок за кредитом є незначним, а отже, і аванс буде невеликим. Ще слід зазначити, що банк має відмовитися від інших варіантів відчуження. Позитивним моментом такого варіанта є необхідність узгоджувати угоду з банком.

Compare Listings